- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Јапану пронађен трицијум у мору након испуштања радиоактивне воде

© AP Photo / Pablo M. Diez/PoolНуклеарна електрана Фукушима у Јапану
Нуклеарна електрана Фукушима у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Оператер нуклеарне електране „Фукушима-1“, компанија ТЕРСО, први пут је од почетка испуштање нискорадиоактивне воде забележила трицијум у мору на североисточној граници прикључне станице.
Његова концентрација је била десет бекерела (активност количине радиоактивног материјала где се једно језгро распада у секунди) по литру — то је доња граница такозваног нивоа откривања. Дозвољена норма концентрације трицијума у води за пиће је десет хиљада бекерела по литру.
ТЕРСО је установила лимит од 700 бекерела на литар, а када достигне тај лимит онда ће зауставити испуштање воде из нуклеарне електране „Фукушима-1“.
Јапанске власти су прошлог четвртка саопштиле да је започет процес испуштања пречишћене воде у Тихи океан из нуклеарне електране Фукушима, уништене у разорном земљотресу и цунамију у марту 2011. године.
Међународна агенција за атомску енергију саопштила је да је јапанска метода испуштања воде у складу са глобалним безбедносним стандардима и да ће имати "занемарљив" радиолошки утицај на људе и животну средину.
Нуклеарно постројење Фукушима - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
СВЕТ
Влада Јапана тестирала воду код Фукушиме, тврди да нема повишене радиоактивности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала