- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши премијер Италије: Французи срушили авион, хтели да убију Гадафија кад се враћао из Београда

© Sputnik / Алексей БойцовМуамер Гадафи на конференцији Покрета несврстаних у Београду
Муамер Гадафи на конференцији Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Бивши италијански премијер Ђулијано Амато изјавио је да је Француска грешком оборила италијански путнички авион изнад Медитерана 1980. године, када је покушала да убије тадашњег либијског лидера Моамера Гадафија.
Гадафи се тада авионом враћао са конференције у Југославији, а француска војска је грешком погодила цивилни авион, тврди Амато.
У том инциденту је погинула 81 особа, од чега 13 деце.
Амато је, ограђујући се да за то нема чврсте доказе, рекао и да је Италија сигнализирала Гадафију шта се спрема, због чега се он није ни укрцао у војни авион, преноси Анса.
„Постојао је план да се гађа авион којим је Гадафи путовао, али је он избегао замку јер га је упозорио Бетино Кракси“, рекао је Амато, алудирајући на покојног лидера италијанске Социјалистичке партије и бившег премијера те земље.
„Сада Јелисејска палата може да опере срамоту која мучи савест Париза“, рекао је Амато.
Радарски снимци су у вечери када је авион оборен показивали појачану активност летелица на небу, а према речима Амата, најкредибилнија верзија је да је постојала одговорност француских авиона, који су 27. јуна 1980 заједно са америчким учествовали у војним вежбама.
НАТО је тада планирао „симулацију вежбе са бројним авионима у којој би били испаљени пројектили“, а Гадафи мета, рекао је Амато.
Ђулијано Амато, који сада има 85 година, рекао је да је 2000, када је био премијер, писао и тадашњим председницима САД и Француске Билу Клинтону и Жаку Шираку захтевајући да разјасне шта се десило, али да му нису одговорили.
Премијерка ИталијеЂорђа Мелони позвала је Амата да изнесе све доказе које има, али је он истакао да су његове изјаве плод личних закључака.
Вицепремијер и министар спољних послова Антонио Тајани рекао је да је Амато изнео „своју верзију“ онога што се догодило, додајући да је на правосудном систему да утврди истину.
Обележавање рођендана Муамера Ел Гадафија - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
СВЕТ
„Велика грешка Запада што је дозволио да Гадафи буде убијен“: Признање италијанског министра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала