- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Британски медиј блокирао чет бота

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаКомпјутер
Компјутер - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Британски медиј Гардијан блокирао је компанију „OpenAI“ да прикупља информације како би унапређивала своје производе, попут чет џи-пи-ти бота (ChatGPT).
Забринутост да компанија недозвољено користи садржај како би стварала и унапређивала своје производе вештачке интелигенције довела је до тога да су многи уметници, представници креативних индустријских грана и медији позвали да се уведу мере како би се заштитила њихова интелектуална својина. Гардијан је потврдио да је спречио „OpenAI“ да помоћу свог софтвера прикупља садржај са сајта британског листа.
Генеративна вештачка интелигенција, која обухвата производе који стварају веома убедљив текст, фото и аудио садржај уз просту људску наредбу, задивила је јавност од како је напредна верзија ChatGPT-ја представљена прошле године.
Технологија иза ChatGPT и сличних четботова се „тренира“ тако што се храни огромним количинама података са интернета, укључујући новинске чланке, што омогућава овим оруђима да по наредби стварају садржај, али и да предвиде највероватнију реч или реченицу коју ће корисници да укуцају.
Компанија „OpenAI“ најавила је у августу да ће омогућити сајтовима да блокирају њен софтвер да приступи садржају, мада то не обухвата сав претходно узет садржај. Неки сајтови већ су се одлучили на тај потез.
„Прикупљање интелектуалне својине са Гардијановог сајта у комерцијалне сврхе је, и увек ће бити, супротно нашим правилима“, навели су из британског листа.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак операције: Ко се крије иза моћног бота вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала