- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лош знак: Американци пребацују „озбиљног противника“ Русије у Европу – почиње опасна игра покера

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаСАД и Русија
САД и Русија - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Сама чињеница да ће амерички ловци Ф-35А који могу да носе нуклеарно оружје бити распоређени у ваздушној бази „Лејкенхит“ не може, а да не изазове забринутост. То ствара директну претњу за Русију, упозорава руски експерт Константин Сивков, коментаришући вест да ће у Велику Британију ускоро бити пребачени ти авиони.
Према наводима западних медија, на Острво ће бити пребачена 54 авиона Ф-35А крајем ове или можда наредне године. Извори из британских оружаних снага оцењују да ова одлука представља "значајан потез", јер ће 54 авиона Ф-35 заменити постојеће Ф-15. Извор из министарства је објаснио да су, за разлику од Ф-15, Ф-35 савременији авиони, који имају већи домет, што је посебно значајно ако носе нуклеарно наоружање.
Авиони Ф-35А треба да стигну у америчку базу Краљевских ваздухопловних снага Велике Британије у Сафоку, а према наводима медија до 2030. Сједињене Државе очекују да ће распоредити више од 550 ловаца Ф-35 у 10 европских земаља.
„По свему судећи, Американци пребацују део свог тактичког нуклеарног наоружања на територију Велике Британије, као што САД имају своје тактичко нуклеарно оружје и на територији Немачке, у бази Рамштајн. Највероватније је о томе реч. Већ сада се у САД прича да ће Американци бити принуђени да интервенишу у нуклеарном сукобу. Присуство нуклеарног оружја у Великој Британији може указивати на то да се Американци припремају за ситуацију у којој може доћи до директног сукоба са Русијом. У том случају, они ће пребацити своје нуклеарно оружје у истурене базе. Дакле, то није добар знак“, каже Сивков.
Британски „Телеграф“, који је дошао до сазнања о пребацивању америчких авиона у Британију, напомиње да ловци Ф-35 могу да носе тактичко нуклеарно оружје и да су способни за прикупљање обавештајних података.
Званични документи владе САД показују да се нуклеарно оружје враћа на британско тло, будући да амерички Конгрес треба да одобри издвајање 50 милиона долара буџетских средстава за адаптацију ове базе.
Министарство одбране одбило је да одговори на питање да ли ће америчке нуклеарне бојеве главе бити распоређене у Британији, док могући повратак америчког нуклеарног оружја на тло Британије експерти оцењују као још један доказ да је Запад ушао у нови хладни рат.
© Flickr / US Air ForceПрема наводима британских медија, у Велику Британију ће бити пребачена 54 авиона Ф-35А крајем ове или можда наредне године
Ф-35А лајтнинг  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Према наводима британских медија, у Велику Британију ће бити пребачена 54 авиона Ф-35А крајем ове или можда наредне године

Американци распоређују нуклеарне бомбе по Европи

Пензионисани британски и НАТО официр, стручњак за хемијско, биолошко и нуклеарно оружје Хамиш де Бретон Гордон изјавио је да је „ово апсолутно нови хладни рат, стратешки корак на самој ивици, који подсећа на игру покера“. Према његовим речима, ако САД постављају нуклеарно оружје на тло Велике Британије, то је јасна порука Русима да су они озбиљни.
Укупно 110 америчких нуклеарних бомби било је ускладиштено у бази у "Лејкенхиту" до 2008. године, када су уклоњени јер је опала претња од нуклеарног рата.
Амерички стручњак Ханс Кристенсен сматра да је могуће премештање нуклеарног оружја на ову локацију, јер то показује анализа званичних докумената америчке владе. Према његовим речима, финансијска средства за ту базу која треба да одобри Конгрес, „намењена су за складишта за нуклеарно оружје и становима за особље."
Експерти оцењују да модернизација и изградња нових објеката у ваздушној бази значи да Сједињене Државе настоје да обезбеде могућност бржег распређивања нових ловаца и наоружања у случају пораста тензија. Међутим, британски премијер Риши Сунак морао би да одобри складиштење нуклеарног оружја на тлу Британије, као и председник САД, а такође би то морали да усагласе са позицијом НАТО-а.
Тренутно је у Белгији, Немачкој, Холандији, Италији и Турској распоређено око 150 америчких нуклеарних бомби Б-61. Пољска је такође једна од земаља која од САД тражи распоређивање нуклеарног оружја на својој територији
Програм „Нуклеар шеринг” омогућава Сједињеним Државама да пребаце своје нуклеарно оружје у земље НАТО-а уколико постоји потреба за тим и могу да га употребе ако им Америка то дозволи.

САД грубо крше Споразум о неширењу нуклеарног наоружања

Сивков истиче да САД грубо крше Споразум о неширењу нуклеарног наоружања по којем су се државе које имају нуклеарно оружје обавезале да ће се разоружати, док су државе без нуклеарног оружја обећале да га неће набавити.
Уговор о неширењу нуклеарног наоружања, који сваких пет година ревидира 191 потписница, има за циљ да спречи ширење нуклеарног оружја.
„Ако се, рецимо, немачком авиону да могућност да примени америчку нуклеарну бомбу то је већ ширење нуклеарног оружја... То јест, када носач припада једној земљи, а нуклеарно оружје другој земљи – на пример, носач је немачки, а америчка нуклеарна муниција то је пример ‘хибридног нуклеарног оружја’ и такође пример кршења Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, који Американци одавно грубо нарушавају“, каже Сивков.
Министар одбране Велике Британије Бен Волас, који је ове недеље поднео оставку, раније је обелоданио да ваздухопловне снаге те земље имају више борбених авиона Ф-35 него пилота који су оспособљени да њима управљају. Према његовим речима, један од разлога недостатка пилота и то што је амерички ловац Ф-35 нови тип авиона и додаје да војска има на располагању нешто више од 20 летелица, које коштају више од 100 милиона фунти по комаду.
„Ф-35 је направљен применом стелт технологија и спада у категорију авиона пете генерације, иако не одговара тој генерацији по низу показатеља, посебно по суперсоничној брзини летења. Авион поседује моћна средства за откривање ваздушних циљева и располаже читавим арсеналом америчког наоружања за ваздушне борбе и нападе на копнене циљеве. Тај авион је веома озбиљан противник ", оценио је Сивков.
Организација Кампања за нуклеарно разоружање обећала је да ће спречити повратак америчког нуклеарног оружја на британско тло, оцењујући да ће, уколико се такво оружје ипак врати, Британија поново постати истурена нуклеарна база САД у Европи.
Пусковая установка ЗРК  зенитного ракетного полка, созданного в Лунинецком районе Брестской области для усиления системы ПВО Белоруссии на белорусско-украинской границе - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Пилоти америчког авиона Ф-35 пожалили се на руски систем С-300
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала