- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Шампион света иде кући – епски распад Словенаца, Летонија исписала историју

© AP Photo / Tatan SyuflanaЛетонија Бразил Мундобаскет
Летонија Бразил Мундобаскет - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Кошаркаши Летоније убедљиво су савладали Бразил резултатом 104:84 и тако се пласирали у четвртфинале Светског првенства. Претходно је селекција Црне Горе победила Грчку резултатом 73:69. Спектакл су направили Немци који су после преокрета савладали Словенију резултатом 100:71.
Словенија је предвођена Луком Дончићем фантастично ушла у меч, али игра се распала у другој четвртини када су убацили само девет поена.
Немци су били бољи и од почетка другог полувремена, а рапсодија се наставила. Лука је могао само да гледа немачки плес на терену који је предводио Денис Шрудер, кошаркаш који је завршио меч са дабл дабл учинком односно 24 поена, десет асистенција и два скока.
У екипи Словенија само поен мање је имао Дончић који није могао сам да победи противника. Могуће је да су Словенци хтели да бирају себи противника јер ће у четвртфиналу играти против Летоније.
Standings provided by Sofascore
Летонци од почетка Мундобаскета играју одличну кошарку са акцентом на доброј одбрани и шуту за три поена па су заслужено обезбедили четвртфинале и то први пут у историји.
До њега су дошли победом над Бразилом против кога су предност испустили само у два наврата. Бразилци су се добро држали и током првог полувремена успевали су да парирају Летонцима, а резултат је у два наврата био и изједначен.
Летонија је појачала ритам у трећој четвртини и постепено повећавала предност док није стигла до двоцифрене предности од 18 поена.
Разлика је расла, Летонци наставили силовито, а до победе и четвртфинала екипу је предводио Гразулис са 24 поена, три скока и пет асистенција. У екипи Бразила највише се истакао Кабокло са 17 поена, шест скокова и две асистенције.
Standings provided by Sofascore
Титулу на Мундобаскету сигурно неће бранити актуелни шампион Шпанија, која је поражена од Канаде са 88:85, па је другу фазу завршила на трећем месту. У четвртфинале Мундобаскета уз Канађане иде Летонија са другог места.
Шпанија је дала све од себе да исправи кикс против Летонаца, имао је Абринес шут за продужетак, али лопта је изашла из обруча, па су Канађани славили.
Гилџес-Александер је блистао код победника са 30 поена, 7 асистенција и 4 скока, пратио га је Брукс са 22 поена.
У саставу Шпаније, 25 оена Вилија Ернангомеза, 20 је додао Алдама.
Standings provided by Sofascore
Црна Гора је дошла на Мундобаскет као екипа која може доста и да је имала нешто лакшу групу можда би и дошла до бољег резултата.
Видело се да је Црна Гора ушла у овај дуел мотивисаније, а играла је и бољу кошарку од Грка тако да овакав резултат не би смео да буде изненађење ни за кога.
Кендрик Пери није играо овај меч због проблема са леђима, али је ту био Никола Вучевић који је носио свој тим до тријумфа.

Вучевић је завршио дуел са 19 поена, седам скоова и две асистенције, док је код Грчке Папапетру убацио 16, а Папаниколау 13 поена. Дино Радончић је имао 12, а Владимир Михаиловић 10 поена.

На овај начин Црна Гора биће распоређена на место од 9. до 12. места и играће у квалификацијама за Олимпијске игре.
Standings provided by Sofascore
У првом мечу дана Аустралија је надиграла Грузију са 100:84.
Пети Милс је убацио 19 поена, док је код Грузије Гога Битадзе дао 20.
Standings provided by Sofascore
Србија - Италија - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Мундобаскет 2023
„Ко сме, тај може“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала