- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дронови на нишану: Русија тестирала ласерски топ

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Уђи у базу фотографијаДрон на нишану снајперисте
Дрон на нишану снајперисте - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Русија је успешно спровела полигонске пробе ласерског топа који је обара дронове различитог типа. Ново оружје, по оцени аналитичара, могло би да постане део слојевитог система противваздушне одбране.
Ласерски топ је врста електромагнетног оружја, способног за ликвидацију противничких беспилотних летелица. Може да гађа мете на земљи и у ваздуху.
Иако већ постоје бројна средства противваздушне одбране, Русија развија и ласерски топ који обара мање дронове, на пример, такозване „квадракоптере“, који лете на нижим висинама и који представљају одређен проблем за традиционалну ПВО.

Предности и мане ласерских топова

Ласерско оружје користи специфичну врсту усмерене енергије која оштећује и погађа мету низом брзих светлосних импулса велике снаге. Неколико врста ласерских топова могло би да се класификује као онеспособљавајуће несмртоносно оружје. У поређењу са традиционалним оружјем као што су меци, пројектили, ракете, ласери и друга оружја усмерене енергије имају своје предности.
Ласерски зрак је практично неприметан а његово коришћење у противваздушној одбрани доста јефтиније од ракета или пројектила. Објашњавајући какве су још специфичности ласерских топова, војни аналитичар Јуриј Кнутов за Спутњик каже да је ласерски зрак тих, те да се ласерски топови могу користити и дању и ноћу.
Истовремено, брзина ласера је једнака брзини светлости, што је много брже од ракете, каже Кнутов.
Војни експерт Виктор Литовкин предност ласерских топова види и у томе што се њима лако управља.
Експерти указују да ласерско оружје има и недостатке, а главни је утицај временских неприлика, јер је немогуће користити ласерски топ када је магловито, облачно, кад има пуно дима, пада киша или снег. Такође, постоји још много техничких проблема које је неопходно решити да би ласерски топ био заиста моћан. Неопходно је спојити више ласера у један зрак у уређају и уз помоћ компјутерских и оптичких система добити снагу неколико пута већу од почетне коришћењем конструктивне интерференције.
Још један проблем представља систем хлађења за овакве топове. Наиме, неопходно је направити систем хлађења огледала, сочива и ваздуха унутар ласерског топа, јер сам ласер испушта огромну количину топлоте и „прегрева“ уређај, што доводи до деформације зрака и самог уређаја и до његове мање прецизности и снаге.
„Ако се ти проблеми реше, добиће се уређај способан да уништава не само мање дронове, већ и веће летелице“, истиче Јуриј Кнутов.

Када ће овакво оружје бити у употреби

На питање када се очекује да овакви топови могу да буду уврштени у наоружање, Виктор Литовкин одговара да је свакако потребно још неко време, а напомиње и да је за употребу ласерског оружја неопходно адекватно обучен персонал.
„Осим самих ласерских топова, неопходни су још и људи који ће њиме управљати. Генерално, ово јесте перспективно оружје“, истиче Литовкин уз напомену да не треба рачунати да ће тај пројекат бити завршен пре краја специјалне војне операције, а чак и да се то деси један, два или чак десет таквих топова на 1.200 километара фронта представља кап у мору.
Кнутов додаје да ће се оружје оваквог типа даље развијати и усавршавати и временом постајати све ефикасније.
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2023 - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
РУСИЈА
Из врха „Ростеха“ откривамо: Шта Русија ново спрема у сфери наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала