- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Сензација у Манили – Србија избегла Американце, у четвртфиналу са Литванијом

© AP Photo / Yong Teck LimАмериканци, Мундобаскет, САД
Американци, Мундобаскет, САД - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
За једно од највећих изненађења на овогодишњем Мундобаскету побринула се Литванија која је савладала фаворизоване Американаце са 110:104 у својеврсном финалу групе Ј, заузела прво место у групи и заказала четвртфинални дуел са репрезентацијом Србије.
Како је почело, изгледало је да ће европска селекција згромити Амере у мечу одлуке за прво место у групи. Нису могли пулени Стива Кера да пронађу права решења у нападу у првом полувремену, Литванце је служио и шут и скок, па су на крају прве четвртине имали чак 19 поена разлике (31:12).
У добром ритму су Литванци наставили меч, а током целе друге четвртине одржавали су 21 поен предности, иако су Амери добили на крају ову деоницу са 25:23, па се на одмор отишло са 19 разлике за Литванце.
Американци су отворили трећу четвртину серијом од 9:0 и миц по миц топили су велику разлику Литванаца. Пришли су им неколико пута на шест поена заостатка, а на крају треће деонице било је управо толико - 71:65.
И поред слабе треће деонице, Литванци нису потонули у последњој. Отворили су је са неколико лаких поена из рекета и после добре одбране и лоших шутева Американаца вратили десет поена разлике на половини четврте четвртине (82:72).
Сваки пут када су Американци погађали за три или два плус један, Литванци су одмах одговарали тројком преко расположеног Бенџијуса одржавајући предност. Нису дозволили Литванци ривалу да се размахне у финишу.
Амери су пришли на пет поена разлике у последњем минуту (105:100), али се велики преокрет у пенал-завршници није десио, иако су имали шут и прилику да приђу на само поен разлике који је промашио Едвардс.
Тако ће Литванија у уторак против Србије играти у борби за полуфинале, док ће Американци са Италијом одлучити о другом путнику у завршницу такмичења.
Најефикаснији у саставу Литваније били су Kарниаускас са 15, Kузминскас са 14, и Валанчиунас са 12. Брездаикис, Димша и Седкерескис убацили су по 11, а Бенџиус је меч завршио са 10 поена.
Kод Американаца, Едвардс је постигао 35, Брансон и Бриџис по 14, а Инграм 12 поена.
Standings provided by Sofascore
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Мундобаскет 2023
Србија одрадила посао против Доминикане – четвртфинале у џепу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала