- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски политиколог: Главна тема разговора Путина и Ердогана ─ прехрамбени споразум

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
У Сочију ће се у понедељак, 4. септембра, одржати састанак председника Русије и Турске. Ово ће бити први сусрет Ердогана и Путина од победе турског лидера на председничким изборима у мају ове године.
Политиколог Хасан Унал објаснио је за Спутњик које ће теме бити на дневном реду предстојећег састанка.
Према његовом мишљењу, главно питање преговора биће перспективе за повратак на прехрамбени споразум.
„Због истека дејства овог споразума и иступања Русије из њега потребно је формирати нови механизам. И очигледно је да тај механизам не може да функционише онако како жели Украјина, а то је да украјинско жито иде кроз територијалне воде Украјине до територијалних вода Румуније, одатле до територијалних вода Бугарске, па до мореуза. То је веома опасно. Ради се о томе да ће ови бродови приликом повратка морати да буду детаљно проверени да би се видело да ли превозе оружје. Пошто нема договора, нема говора о претресању тих бродова. Осим тога, без споразума ће бити немогуће вршити редован утовар и истовар жита из украјинских лука. С обзиром на све ово, украјински предлог изгледа нелогично и неприхватљиво“, рекао је стручњак.
Што се Русије тиче, председник Владимир Путин је прошле године покренуо иницијативу да се Турска претвори у енергетско и житно чвориште, подсетио је он.
„По мом мишљењу, сада све иде управо ка томе“, оценио је Унал.
„Руско жито може да долази у Турску и да се овде прерађује, делимично поново извезе преко Турске. Говорећи о безбедним испорукама пшенице из руских лука у Турску, неопходно је гарантовати да Украјина неће нападати руске бродове. Колико схватам, Турска се залаже за наставак прошлогодишњег прехрамбеног споразума. Међутим, Русија инсистира да за то Запад прво мора да испуни своје обавезе. Тренутно се стиче утисак да Украјина, као портпарол интереса Запада, није много заинтересована за прехрамбени споразум“, сматра турски политиколог.
Како је навео, Турска и Русија би могле да закључе посебан прехрамбени споразум.
„Можда би он могао да се закључи и са Украјином. У том случају би украјинско жито путем реекспорта могло да се продаје преко Турске. Али за то се морају добити међусобне гаранције о ненападању бродова који пролазе овим коридором. Ово питање ће бити кључно на предстојећем састанку двојице лидера“, истакао је он.
Друга тема разговора Путина и Ердогана биће актуелна регионална питања, сматра експерт.
„У односима Турске и Русије постоји велики број области о којима треба разговарати: стварање гасног чворишта, трговина, економски односи, нуклеарна електрана. Осим тога, разговор би могао да се окрене и ка ситуацији у односима између Азербејџана и Јерменије. И, наравно, сиријско питање – нормализација турско-сиријских односа, повратак избеглица и обнављање одредби Аданског споразума за интензивирање заједничке борбе против тероризма. То су питања која ће вероватно бити на дневном реду разговора двају лидера“, закључио је он.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Брод са житом - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
РУСИЈА
Русија тражи гаранције да би прехрамбени споразум поново почео да функционише
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала