- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бразил поново купује уранијум од Русије – први пут од 1999. године

CC BY-SA 2.0 / Flickr/IAEA Imagebank/DEAN CALMA / Руда уранијума
Руда уранијума - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Бразил је ове године купио од Русије партију природног и обогаћеног уранијума за 72 милиона долара, показују подаци бразилске Службе за статистику.
Руска компанија „Росатом“ прошле године је склопила споразум са ИНБ (Industrias Nucleares do Brasil) о снабдевању обогаћеним уранијумом једине нуклеарке у Бразилу „Ангра“ у периоду од 2023. до 2027. године. Руска државна корпорација је у пролеће саопштила да је потписала са организацијом и други споразум, али за испоруку природног уранијума.
Бразил је овог лета, први пут од 1999. године, увезао из Русије 27,1 тону горива обогаћеног уранијумом-235 у вредности од 18,9 милиона долара. Истовремено, та латиноамеричка земља је увезла 26,9 тона природног уранијума у вредности од 52,7 милиона долара, што је први пут од 1998. године – односно, од када су јавности доступни подаци о томе.
Поред тога, Бразил купује од Русије и друге радиоактивне елементе.
Прошле године, Бразил је куповао природни уранијум од Велике Британије, Казахстаба и Канаде, а обогаћени уранијум од Велике Британије, Немачке, Шведске и САД. Ове године су, поред Русије, само САД испоручивале уранијум у Бразил, и то осиромашени у вредности од 2,2 хиљаде долара.
„Росатом“ је дуги низ година присутан на латиноамеричком тржишту. Први споразум Русије и Бразила у нуклеарном сектору потписан је 1993. године и билетарална сарадња се развија већ преко 30 година.
Kамиони са уранијумом за нуклеарне реакторе чекају на утовар у луци у Санкт Петербургу. - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
РУСИЈА
Америка удвостручила куповину руског уранијума од прошле године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала