- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гасни хаб и прехрамбени споразум: У Сочију завршен састанак Путина и Ердогана у ширем саставу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРеџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин
Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у Сочи на састанак са руским колегом Владимиром Путином. Састанак у ширем саставу који је трајао 1,5 сат је завршен. Разговори се настављају у уском кругу.
На почетку састанка Путин је рекао да се нада да ће ускоро бити завршени преговори о стварању гасног чворишта како би ситуација у енергетском сектору постала стабилнија. Говорећи о сарадњи Русије и Турске у енергетском сектору, руски лидер је казао да су постигнути споразуми између главних снабдевача и потрошача са обе стране.
Путин се осврнуо и на изградњу нуклеарне електране „Акују“ у Турској, рекавши све иде по плану, те да ће следеће године бити пуштен у рад први блок.
Такође је додао да се током данашњег састанка неће заобићи ни питања повезана са украјинском кризом. Путин је такође казао да је Русија отворена за преговоре о прехрамбеном споразуму.
Председника Ердогана су на Међународном аеродрому у Сочију дочекали заменик губернатора Краснодарског краја Александар Рупељ, градоначелник Сочија Алексеј Копајгородски, заменик генералног директора за државни протокол Министарства спољних послова Русије Игор Богдашев, амбасадор Турске у Москви Мехмет Самсар и други званичници.
Ово ће бити њихов први сусрет након скоро годину дана паузе. Председници ће разговарати о ситуацији око црноморског житног споразума и другим питањима.
Након састанка очекује се конференција за штампу Путина и Ердогана.
Медији пишу да ће Ердоган током астанка изразити спремност Анкаре да делује као посредник у решавању сукоба у Украјини.
Шта су се договорили Путин и Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
РУСИЈА
Очи светске јавности упрте у Сочи: Шта се очекује од састанка Путина и Ердогана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала