- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ерис и Форникс у Црној Гори: Регистровани нови подсојеви короне

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаЛаборант у микробиолошкој лабораторији
Лаборант у микробиолошкој лабораторији  - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
У Црној Гори су регистровани су први случајеви инфекције подсојевима омикрон варијанте вируса корона, ЕГ.5.1 (тзв. Ерис) и ФЛ1.5.1 (тзв. Форникс), саопштио је данас Институт за јавно здравље.
Прецизира се да је код ових подсојева дошло до мутације на спајк протеину, односно делу вируса који олакшава улазак у ћелију. Стога, кажу, ови подсојеви потенцијално могу избећи имуни одговор стечен претходном природном инфекцијом или вакцинацијом и условити појачану трансмисију, односно довести до раста у броју оболелих.
Додаје се да постојећи тестови добро препознају ове подсојеве, а из ИЈЗ додају да нема доказа да подстичу значајне промене у тежини клиничке слике, односно да би могли да узрокују појаву озбиљних форми болести или повећање смртности инфицираних,
Подаци прикупљени праћењем глобалне циркулације вируса показују да су симптоми инфекције овим подсојевима исти као код претходних варијанти вируса.
Из Института апелују на грађане да поштују важеће мере за заштиту здравља, посебно обавезу ношења заштитне маске у здравственим установама и установама социјалне и дечје заштите, као и обавезу лица која су заражена вирусом корона да носе заштитну маску седам дана од дана добијања позитивног резултата теста, уз поштовање општих противепидемијских мера.
Наводе и да је ће Институт наставити континуирано да прати ситуацију у вези са појавом нових подсојева вируса корона у Црној Гори и у складу са добијеним подацима редовно ће извештавати јавност и предлагати мере за очување здравља популације, преноси РТЦГ.
Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
ДРУШТВО
ЕГ.5: Шири се нова подваријанта короне, СЗО спрема извештај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала