- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Градоначелница Сарајева открила зашто је споменик Твртку постављен под окриљем ноћи

© Фото : Youtube/Savez opcina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine/PrintscreenСпоменик Твртку Првом Котроманићу у Сарајеву
Споменик Твртку Првом Котроманићу у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Градоначелница Сарајева Бенјамина Карић потврдила је да је одлучила да споменик краљу Твртку Првом у Сарајеву буде постављен под окриљем ноћи и без сагласности Комисије за заштиту споменика, јер, како тврди, у противном не би био ни постављен.
Бенјамина Карић написала је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) зашто је споменик краљу Твртку Котроманићу постављен испред Председништва БиХ у Сарајеву на тај начин.
„Ангелина Ошап Гаћановић, чланица Комисије, је неколико пута, јавно, истакла како је за њу Твртко српски краљ и то је разлог зашто није дозвољавала да споменик буде постављен. Будући да се одлуке у Комисији не могу донети без Ангелининог гласа, била сам свесна да уколико будем чекала, нећу завршити посао. Зато сам дошла на идеју да од начелника општине тражим заузимање јавне површине како би организовала 'Изложбу о средњовјековној босанској држави- Краљ Твртко Први Котроманић' и како би изложила бисту краља“, написала је Бенјамина Карић.
Узор у тој идеји јој је, додаје, био Ајфелов торањ у Паризу, који је такође привремено постављен током Светске изложбе, и никада више није померен.
Намера јој је да сагласност о изложби продужава до, како каже, „неких бољих времена“.
„Сигурна сам да ће наш Твртко остати ту заувек, а 25 тона није лагано, чак и да га неко помисли да склони. Постављање споменика је успех, и то нико неће бацити у сенку“, навела је Карићева.
Као наредни корак градске управе најавила је расписивање јавног позива за финансирање монографије о, како тврди, „босанском краљу Твртку Првом Котроманићу“.
„Борим се колико могу и како могу, а грађани су моја највећа снага. Твртко остаје!“, навела је градоначелница Сарајева.
Твртко Котроманић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
РЕГИОН
Тек ће схватити шта су учинили: Сарајево „отело“ Твртка и уздигло – српску државу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала