- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминула мати Теоктиста, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици

© Sputnik / Бранко МаксимовићМати Теоктиста
Мати Теоктиста - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Mати Теоктиста (Кастратовић), игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, преминула је у понедељак након дуже и тешке болести, саопштила је Епархија рашко-призренска.
Мати Теоктиста, рођена је 12. јула 1936. године у ђаковичком селу Битеш као најмлађе од шесторо деце породице Кастратовић. На крштењу је добила име Полексија.
„Тешке године рата на Косову и Метохији 1998-1999, као и послератне године провела је уз своју цркву у Ђаковици у којој је пружала уточиште невољницима, храбрила народ, молила се уз сузе Богу да сачува народ и њен храм. У то време јој се придружило још пет старијих жена Српкиња из Ђаковице које су молитвено, под заштитом италијанског КФОР-а живеле при храму у Ђаковици, подносећи многе невоље и опасности“, саопштила је епархија.
У мартовском погрому 2004. године стара црква Пресвете Богородице и парохијска кућа у којој су сестра Полексија и четири преостале српске старице живеле потпуно су уништени. Старице је КФОР евакуисао у Високе Дечане, где су живеле заједно са дечанским братством у свакодневној молитви и раду.
Из манастира Дечани су се након пет година, 26. априла 2009. године опет вратиле у Ђаковицу, у обновљену парохијску кућу. У међувремену је започела и обнова храма који је потпуно завршен 2011. године трудом и залагањем епископа Теодосија, који је водио процес обнове порушених светиња.
„Свету заупокојену литургију са почетком у 9 часова служиће епископ рашко-призренски Теодосије. У наставку Свете Литургије биће служено опело, након чега ће тело високопреподобне мати Теоктисте бити сахрањено у порти манастира у Ђаковици“, саопштила је епархија.
Мати Теоктиста, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици. - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2020
Епска битка три непобедиве Српкиње иза бодљикаве жице на Косову: Молимо се и за непријатеље! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала