- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Контраофанзива Украјине је потпуна пропаст

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војник у зони специјалне операције у Украјини
Руски војник у зони специјалне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Контраофанзива Украјине није у заостатку, она је поптуно пропала, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за новинаре с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, након састанка у Сочију.
На питање може ли се говорити о успореном току офанзиве украјинске војске Путин је одговорио: „То није успорени ток, то је пропаст“.
„У сваком случају, данас то изгледа управо тако. Видећемо шта ће бити даље. Надам се да ће и надаље бити управо тако“, рекао је Путин.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу потврдио је Путинову оцену о пропасти украјинске контраофанзиве, истакавши да у последњих десет дана снаге Кијева изводе помахнитале нападе.

Кијев одбацио све посредничке напоре Анкаре

Владимир Путин је, такође, истакао да турски председник поклања велику пажњу решавању ситуације у Украјини, али да је Кијев договоре постигнуте његовим посредовањем одбацио.
„Што се тиче напора председника Ердогана за решавање кризе око Украјине, он је увек обраћао и обраћа пажњу на то. И данас је, током нашег разговора, посветио велику пажњу тој теми. Знамо да је уз посредовање председника Турске био постигнут договор, руска и украјинска делегација су усагласиле нацрте докумената, али их је Украјина потом бацила на сметлиште“, истакао је Путин.
Он је додао да се могу чути неке нове иницијативе, али да се о њима не разговара с Москвом, која „никада није одбијала посредничке услуге за решавање ситуације у Украјини“.
„Упознати смо с предлозима и иницијативама за посредовање Кине и афричких држава. Наравно, захвални смо и председнику Турске на напорима који је уложио у том правцу“, рекао је Путин.
Говорећи о решавању украјинског сукоба, Ердоган је рекао да је Турска спремна да преузме улогу посредника.

„Одлучни смо да наставимо да улажемо напоре за успостављање трајног мира, стабилности и просперитета у нашем региону. Раније смо деловали као земља-домаћин директних преговора између страна у сукобу. Као и до сада, спремни смо да дамо све од себе по том питању и преузмемо улогу посредника“, објаснио је Ердоган.

Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
РУСИЈА
Путин: Кијев је све договорено бацио на сметлиште /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала