Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија потписала Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије

© AP Photo / Dita AlangkaraИвица Дачић на самиту АСЕАН- у Индонезији
Ивица Дачић на самиту АСЕАН- у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потписао је у Џакарти, где се одржава 43. самит АСЕАН, инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Дачић је, на свечаној церемонији у главном граду Индонезије, рекао да му је велика част што данас, у име Владе Србије, потписује инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, додајући да је то за Србију догађај од великог значаја за даље унапређење сарадње са пријатељским земљама.
Шеф српске дипломатије је подсетио да је Србија наследница бивше Југославије и да је поносна на вишедеценијско пријатељство које има са земљама југоисточне Азије, које досеже још од педесетих и шездесетих година прошлог века из периода оснивања Покрета Несврстаних.
„Ми делимо изузетно пријатељска осећања према Индонезији и другим земљама које су чланице АСЕАН-а“, рекао је Дачић.
Истакао је да су принципи којих се Србија држала свих ових година и принципи АСЕАН-а, а то су узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешања у унутрашње ствари других држава, превазилажење свих разлика мирним путем.
„Зато ћу са задовољством данас потписати инструмент и хвала вам пуно на поверењу“, поручио је Дачић.

Дачић на маргинама АСЕАН-а са министрима Сингапура и Камбоџе

Дачић се састао на маргинама 43. Самита АСЕАН са министром спољних послова Републике Сингапур Вивијаном Балакришнаном и са замеником премијера и министром спољних послова Краљевине Камбоџе Сок Чендом Саупиом у Џакарти са којима је разговарао о сарадњи и унапређењу односа.
Дачић је на почетку разговора изразио захвалност на подршци коју је Сингапур пружио Србији током процеса приступања Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији (ТАС), који ће додатно ојачати односе две земље, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
Саговорници су констатовали да су билатерални политички односи Србије и Сингапура традиционално пријатељски и крећу се узлазном путањом, уз очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у предстојећем периоду.
Разговарали су и о томе да постоје снажани интереси за даљи свестрани развој економске сарадње.
Два министра изразила су задовољство сарадњом на мултилатералном плану и заинтересованост за наставак међусобне подршке у међународним организацијама.
Дачић се састао и са замеником премијера и министром спољиних послова Краљевине Камбоџе Сок Ченда Саупиом.
На почетку разговора Дачић је изразио честитке поводом недавног преузимања дужности заменика премијера и министра спољних послова Камбоџе свом колеги, као и спремност да у предстојећем периоду заједно раде на јачању српско - камбоџанских односа, као и на јачању сарадње Србије државе са државама чланицама АСЕАН.
Како се наводи у саопштењу, саговорници су констатовали да су билатерални политички односи Србије и Камбоџе традиционално пријатељски и крећу се узлазном путањом.
Два министра спољних послова потписали су Меморандум о разумевању између дипломатских академија, захваљујући којем ће дипломатска сарадња бити подигнута на виши ниво кроз сарадњу у обуци дипломатских кадрова две земље.
Изразили су очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у наредном периоду, кроз размену билатералних посета на високом и највишем нивоу, те сагласили да је унапређење економске сарадње кроз директну сарадњу економских институција две земље и привредних комора, унапређење сарадње у области пољопривреде и информационо - комуникационих технологија.
Дачић је изразио захвалност Камбоџи на принципијелној и доследној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Србије, уз наду да ће се она наставити и у будућности.
Министри су изразили задовољство због успешне сарадње на мултилатералном плану и заинтересованост за наставак међусобне размене подршки у међународним организацијама и институцијама.
Изражена је захвалност на подршци Камбоџе у настојањима Србије да приступи Уговору о пријатељству и сарадњи у ЈИ Азији.
Државе чланице Асоцијације земаља Југоисточне Азије једногласно су у јулу ове године одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, а чланице те организације су Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар.

Шта доноси АСЕАН

Приступ том уговору отвара могућности Србији за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе АСЕАН-а, али и доприноси промовисању суштинске сарадње у економским и социокултурним областима Србије са тим блоком.
Најважније области сарадње АСЕАН-а са државама потписницама Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији су, између осталих, економска сарадња, образовање и развој међуљудских контаката, наука, технологија и иновације и одрживи развој, док са појединим државама АСЕАН развија сарадњу и у другим специфичним областима.
Србија је формални захтев за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији упутила 2013. године.
Међу потписницама уговора налазе се и: Кина, Индија, Јапан, Пакистан, Руска Федерација, Француска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Турска, Европска унија и Велика Британија.
На данашњој свечаности инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи потписали су и Панама и Кувајт.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров учествовао је на Источноазијском самиту - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СРБИЈА
АСЕАН једногласно одобрио приступни захтев Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала