Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је за Србију важна сарадња са земљама Југоисточне Азије

© AP Photo / Dita AlangkaraИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Приступање Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији представља добру основу за јачање позиције Србије и у том делу света, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, истичући да то не утиче на европске интеграције Србије.
„Желимо да будемо члан Европске уније и приступање уговору није у супротности са тим. Ми нисмо држава која је чланица (АСЕАН) већ приступамо уговору као што су то урадиле много веће земље”, рекао је Дачић српским новинарима у Џакарти, где присуствује 43. самиту Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН).
Дачић је навео да је Србија као један од приоритета у претходном периоду поставила и приступање разним регионалним иницијативама, а да је једна од таквих иницијатива и Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије.
Подсетио је да је Србија први пут исказала интересовање за приступање тој иницијативи још 2009. године, али, како је додао, никада раније није постојао консензус међу државама чланица АСЕАН-а да Србија потпише приступање уговору.
Објаснио је да се Србија тим поводом поново обратила АСЕАН-у у јануару и да су се после тога све земље, њих 10, позитивно изјасниле.
Напоменуо је и да је Србија 52. организација или земља која је приступила уговору, додајући да су међу њима САД, Русија, Кина, као и Европска унија.

Однос према Косову и Украјини

Дачић је навео да земље чланице АСЕАН-а имају укупно око 600 милиона становника, више хиљада милијарди долара БДП-а, истичући да Србија са њима има спољнотрговинску размену око 700 милиона долара, а да се у овој и у следећој години очекује размена виша од милијарду долара.
Како је оценио, ово је важан механизам за Србију када је реч о економији и унапређењу односа у другим областима, али је напоменуо да су свакако политички односи најважнији.
„Сви су присутни на самиту АСЕАН-а, веома често долазе председник САД, председник Русије, Кине, зато мислим да је Србија много добила. Први пут смо присутни и бићемо стално на оваквим догађајима”, рекао је Дачић.
Дачић је навео да од 10 земљама чланица АСЕАН-а њих шест није признало самопроглашену независност Косова и оценио да су четири државе можда то учиниле зато што Србија није била довољно присутна у том региону.
Подсетио је и да већина тих земаља има став по питању Украјине сличан Србији, а то је да су осудиле кршење територијалног интегритета Украјине, али да нису увеле санкције Русији.
Дачић је раније данас на свечаној церемонији у Џакарти потписао инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Ивица Дачић на самиту АСЕАН- у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
СРБИЈА
Србија потписала Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала