- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Нови министар одбране Украјине – русофоб и „везир кијевског султана“

© AP Photo / Sergei KholodilinНови министар одбране Украјине Рустем Умеров
Нови министар одбране Украјине Рустем Умеров - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Рустем Умеров, који ће највероватније бити нови министар одбране Украјине, познат је као русофоб, мрзитељ Русије и Руса. Ђак је турског опозиционог лидера Фетулаха Гулена, који се крије у Америци и слепи je послушник САД. Његово именовање могао би бити сигнал да Кијев и његови западни ментори кују планове о заузимању Крима.
Ако украјински парламент да сагласност за смену министра одбране Алексеја Резникова, на његово место требало би да дође четрдесетједногодишњи Умеров, шеф главне украјинске агенције за приватизацију, кога је предложио председник Владимир Зеленски.
Умаров ће, оцењују експерти, бити главни проводник америчких интереса у региону.
Георгиј Мурадов, заменик председника Савета министара Републике Крим – стални представник Републике Крим при председнику Русије каже да је Умеров „марионета Вашингтона“.

„Почетак његовог образовања био је на Криму, у школи за даровиту децу Фетулаха Гулена, који је противник актуелног турског председника Ердогана и који је против њега организовао државни удар. Затим је одведен на амерички универзитет, па има довољно основа који сведоче о томе да он активно сарађује, а можда и ради, са америчким обавештајним службама. Ако Умерова кандидатура буде одобрена, онда ће све активности новог министра одбране Украјине бити повезане са јасном потчињеношћу Вашингтону, све ће бити под америчком контролом“, уверен је Мурадов.

Турски медији наводе да је Умеров повезан са организацијом ФЕТО, забрањеном у Турској, која је покушала да изведе државни удар у Анкари 2016. године, а поред тога учествовао је у програму размене ФЛЕКС, који спонзорише Стејт департмент САД за обуку стручњака из земаља Заједнице независних држава.
Поједини експерти оцењују да је Зеленски предложио Умерова и зато јер је кримски Татарин, рачунајући на то да ће он распламсати побуну Татара на том полуострву.
Умеров је, након повратка Крима у састав Русије, 2014. године, био саветник Мустафе Џемиљева, лидера екстремистичке организације забрањене у Русији „Меџлис кримскотатарског народа“, одговорне за организовање диверзија, као и енергетску и водну блокаду Крима, а од 2020. је члан радне групе за развој државне стратегије за „деокупацију“ Крима и Севастопоља, која је створена у оквиру украјинског Савета за националну безбедност и одбрану. Такође је 2021. изабран за копредседавајућег новоосноване Кримске платформе, која има за циљ да скрене пажњу на питања Крима и врати то полуострво у састав Украјине.
Мурадов сматра да ће именовање Рустема Умерова за министра одбране Украјине уједно бити и провокација против кримских Татара и покушај да се тај народ увуче у конфликт.
„Испада да je Умеров "анти-кримски Татарин", с обзиром да главни вектор који Американци заговарају јесу војне акције против Крима, бомбардовање полуострва и чистка становништва, јер је оно углавном проруско“, каже Мурадов.

Слуга више народа

Када је Зеленски објавио да ће Умеров бити министар одбране Украјине, рекао је да бившем посланику „не треба представљање“.
Умеров је рођен у данашњем Узбекистану, где су совјетске власти за време Стаљина депортовале његову породицу, у склопу кампање етничког чишћења Крима од кримских Татара, због чињенице да је велика већина сарађивала са немачком војском. Након распада Совјетског Савеза, Умеров се са породицом вратио на Крим који је тада био у саставу независне Украјине, пошто је полуострво одлуком совјетског лидера Никите Хрушчова 1954. уступљено тој совјетској републици.
Владимир Путин ће касније исправити историјске грешке – кримске Татаре ће вратити на Крим, а Крим у састав Русије.
Путин је сматрао да је према кримским Татарима, исто као и према неким другим народима СССР, била учињена „тешка неправда“, наводећи да су од Стаљинових репресија пострадали милиони људи разних националности, а највише, Руса.
Мартовски референдум из 2014. године на коме је скоро 97 одсто становника Крима гласало за отцепљење од Украјине и припајање Русији показао је да је већи део кримских Татара оријетисан према Русији. По свему судећи, Умеров припада мањини.
Овај русофоб биће први кримски Татарин и муслиман у историји који је дошао на чело украјинског Министарства одбране, а експерти оцењују да Вашингтон намерава да активно искористи национални фактор за оправдање сваке агресије на Крим у очима светске заједнице.
Оно што Умерова чини посебно драгоценим за Зеленског, јесу његове везе са Турском, односно исламским светом. Иако је ученик Ердогановог противника, медији наводе да по кримско-татарској линији има добре везе са разним круговима у Турској, укључујући и турске власти, које су Кијеву слале дронове типа „Барјактар“ за сукоб са Русијом.
Био је и члан делегације током посете Зеленског Саудијској Арабији у мају и пратио је прву даму Јелену Зеленску током посете Уједињеним Арапским Емиратима у марту.
Западни медији наводе да Умеров течно говори енглески, те да ће у новој улози бити у сталној комуникацију са западним савезницима, укључујући САД и земље ЕУ. Очекује се да ће Умеров, као министар одбране, одржавати стабилно снабдевање Украјине западним оружјем.
Због свега овога медији га иронично називају и „новим везиром кијевског султана“ и „слугом више народа“.
Алексеј Резњиков - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Специјална операција у Украјини
Трилер у Кијеву: Зашто је смењен украјински министар одбране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала