- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Трилер у Кијеву: Зашто је смењен украјински министар одбране

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАлексеј Резњиков
Алексеј Резњиков - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Смена украјинског министра одбране Алексеја Резњикова повезана је са његовом умешаношћу у корупционашке скандале, а могуће је да ће бити „награђен“ постављањем на место амбасадора у Великој Британији.
Иако против Резњикова званично није подигнута оптужница за корупцију, украјинско Министарство одбране месецима потресају скандали везани за набавку робе и опреме за војску по много већим ценама од реалних.
Смена Резњикова је истовремено део државне кампање борбе против корупције, како би се умањило незадовољство јавности и умирио Запад, где такође указују на корупцију у тој земљи, доводећи у питање и то како Украјина управља са западном помоћи.
У суштини, покренут је рат против војних комесара и истрага против украјинског олигарха Игора Коломојског, који је подржао председника Владимира Зеленског на изборима 2019.
„Не знам тачно са чиме је повезана његова смена, али вероватно са некаквим корупцијским скандалима. Данас у Украјини ради амерички комитет који спроводи истрагу о корупцији. Мислим да је Зеленски сменио Резњикова управо да би показао како се бори против корупције, а због тога је чак ухапсио и Коломојског, свог шефа и човека који га је довео на власт...“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.
Мандат Резњикова, између осталог, обележили су скандали са кокошијим јајима и јакнама за војску. Новинари су дошли до сазнања да Министарство одбране Украјине купује прехрамбрене производе за војнике украјинске војске по ценама скупљим него у малопродајним објектима у Кијеву. На пример, војни ресор је куповао јаја за 17 гривни по комаду, иако је малопродајна цена у кијевским продавницама седам гривни. Иста прича је са поврћем, месом и другим намирницама.
У афери „златна јаја“ Резњиков је покушао да се оправда "обичном техничком грешком" тврдећи да се цена јаја не односи на комад, него на њихову тежину.
Такође, Министарство одбране Украјине је у септембру 2022. потписало уговор с турском фирмом о куповини 33 милиона долара вредне зимске одеће за војску, за коју се касније испоставило да је летња, а да је њихова цена на путу од Турске до Украјине порасла за скоро три пута.
Наводи се да је истрага пронашла доказе о неовлашћеном мењању цене, при чему су неке јаке вредне око 29 долара у документима наведеним по цени од чак 86 долара.
Резњиков је негирао умешаност у ове и друге корупцијске скандале, тврдећи да се против њега води медијска кампања.
Ударац Министарству одбране била је и смена свих регионалних војних комесара и хапшење неколико комесара оптужених за примање мита како би мушкарцима омогућили да избегну регрутацију у украјинску војску.

Све верзије о смењивању министра одбране

Руски експерти смену украјинског министра одбране повезују још и са његовом неефикасношћу, неуспехом украјинске контраофанзиве и тежњом Зеленског да на то место постави неког „чвршћег“.
Међу експертима има и мишљења да је Резњиков „жртвени јарац“, јер је Зеленски схватио да су корупционашки скандали у Министарству одбране удар на његов рејтинг уочи могућих предедничких избора.
Одржавање тих избора, на пролеће идуће године, под знаком је питања, а у том контексту питање је и с чим ће Зеленски изаћи пред грађане. Њему су потребне победе на фронту и успеси на унутрашњем плану, међу којима је и борба против корупције.
Помиње се чак и да је Зеленски одлучио да уклони могућег конкурента у случају председнички избора у Украјини, ако због ратног стања уопште и буду одржани.
Постоји и верзија да је Запад „убедио“ Зеленског да направи такву рокаду како би побољшао имиџ земље у очима европских и америчких пореских обвезника, а Резњикову је понуђен договор који није могао да одбије, иако он тврди да не зна ништа о могућем именовању на место амбасадора у Великој Британији.
Има чак и теза да га Зеленски хитно шаље у Лондон како би га сачувао и склонио од истраге, па је у том смислу његово смењивање и његов спас од могућих оптужби за корупцију.
Спекулише се да ће Резњиков бити именован за новог амбасадора у Лондону, где је развио добре односе са високим званичницима. Он је редовно присуствовао састанцима са западним савезницима и играо је кључну улогу у лобирању за слање и набавку војне технике и оружја.
Ако буде послат у Велику Британију, која важи за главног европског савезника Кијева, он би могао да буде од користи кијевском режиму.
„Прво, он зна енглески, а друго познаје руководство Велике Британије, јер је више пута путовао на разне самите, на састанке у Рамштајну и тако даље. Стога, мислим да ће од тога касније бити неке користи. Амбасадор је амбасадор, то није особа која доноси одлуке, већ она која преноси информације о тим одлукама на обе стране. Он ће у том случају бити међу Британцима и одлуке које ће Велика Британија донети у вези са Украјином, он ће их добијати и преносити их Украјини“, каже Литовкин.

Нови украјински министар одбране – амерички човек

Зеленски, који је подсетио да је Резников „прошао кроз више од 550 дана рата“, сматра да су „министарству потребни нови приступи и други формати интеракције како са војском тако и са друштвом у целини“. На његово место предложио је Рустема Умерова, шефа главне украјинске агенције за приватизацију, који је раније био саветник лидера екстремистичке организације „Меџлис кримско-татарског народа“, забрањене у Русији и један од главних организатора блокаде Крима после његовог поновног уједињења са Русијом.
„Он је окорели националиста, кримски Татарин, који се школовао у САД, где је прошао и специјалну обуку и због тога га сматрам америчким човеком. Повезан је са ‘Меџлисом’ који је код нас забрањен. To je човек који мрзи Русију и учиниће све да нам задаје невоље. Осим тога, учествовао је и у мировним преговорима Русије и Украјине у Истанбулу и дигао је у ваздух електичне стубове који доводе струју на Крим. Дакле, прилично је непријатељски настројен према Русији“, закључио је Литовкин.
Кандидатуру Умерова мора да одобри парламент пре него што буде именован за министра одбране.
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Специјална операција у Украјини
„Политико“: Кијев има план у случају смрти Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала