- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Соњин септембар у Чачку

© Фото : ПромоСоња Савић
Соња Савић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Уметничка галерија „Надежда Петровић” у Чачку организује ново издање манифестације „Соњин септембар”, као део активности на истраживању и афирмацији уметничке заоставштине глумице Соње Савић (1961-2008).
Манифестација „Соњин септембар” посвећена је добитницима истоимене награде коју додељује стручни жири Фестивала „Алтернативе филм и видео“, који се одржава сваког децембра у Дому културе Студентски град у Београду.
Гошће Чачка су добитнице награде „Соња Савић” 2021. и 2022. године – Маријам Тафакори (Иран/Велика Британија) и Глориа Гамер (Аустрија/Немачка), које ће се представити самосталним изложбама.
Изложба „[ she stuttered ]“ Маријам Тафакори биће отворена 5. септембра у Уметничкој галерији „Надежда Петровић”, а 12. септембра у Галерији Рисим биће отворена и изложба „Alone Out There” Глорие Гамер.
Након отварања изложби, уследиће разговори са гошћама и својеврсно вођење кроз њихово стваралаштво уз госте – младе филмске теоретичаре и критичаре Ану Филиповић и Јована Марковића, чији ће се текстови наћи у каталогу манифестације.
Манифестација „Соњин септембар” одржава се од 2017. године у месецу рођења и смрти Соње Савић (Чачак, 15. септембар 1961 – Београд, 23. септембар, 2008), а састоји се од изложбе награђених аутора, специјалних пројекција у Чачку и Београду и резиденцијалног боравка за лауреате награде „Соња Савић”.
Манифестација се од 2021. године одржава бијенално, уз учешће два награђена аутора из протекле две године.
Након уметничке резиденције у Чачку, ауторке настављају боравак у Београду, где ће, у организацији Академског филмског центра ДКСГ-а, бити организоване специјалне пројекције њихових радова и презентације.
Спектаклом „Све боје слободе“ Чачак је синоћ и званично постао прва национална престоница културе за 2023. годину - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
КУЛТУРА
Чачак национална престоница културе: Oд Степе Степановића до Боре Ђорђевића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала