- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ако најбољи украјински борци нису могли да победе, како ли ће тек „победити“ дезертери

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска
Украјинска војска  - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Након што су најбољи украјински борци доживели фијаско на фронту током контраофанзиве, остаје питање какав би тек „успех“ постигли они који неће да ратују него су побегли из земље и перу тањире по Европи?! Јасно је да ће они учинити све да избегну повратак у земљу, јер су свесни да би постали „топовско месо“, а нико не жели карту у једном правцу.
Катастрофални губици Оружаних снага Украјине на фронту натерали су украјинског лидера Владимира Зеленског да се обрати Европи са захтевом да депортује војно способне мушкарце - Украјинце који су уточиште нашли у европским земљама, тврди новинар Стивен Брајан у чланку за „Азија тајмс“.
Он прецизира се да се Оружане снаге Украјине већ приближавају крају контраофанзиве, која је доживела потпуну пропаст и истовремено критикује западне медије због лажи о успесима и наводном пробијању прве линије одбране Оружаних снага Русије.
За три месеца украјинске контраофанзиве Украјинци су изгубили 66.000 војника и 7.600 комада војне технике. У Оружаним снагама Украјине постоји мањак кадрова, мањак војника, људски ресурси су исцрпљени, војска трпи значајне губитке, што код Зеленског изазива „хистерију“.
„Зеленски хитно мора да покаже борбену способност своје војске након недавне изјаве Владимира Путина да је украјинска контраофанзива доживела пропаст, а Зеленски је изгубио војску у Донбасу. Ситуација за украјинску страну је веома жалосна", каже руски експерт Александар Михајлов.
Олег Соскин, бивши саветник бившег председника Украјине Леонида Кучме, изјавио је да Украјина нема војне резерве, а да је врло мало украјинских мушкараца који данас желе да иду у рат.
Соскин је истакао да би одбијање Зеленског да започне мировне преговоре са Русијом и захтев за присилни повратак украјинских мушкараца из иностранства могао да доведе до народне побуне. Због тога се у Украјини спроводи насилна мобилизација која повећава напетост у друштву и отежава ионако тешку ситуацију. Украјинци „гаје мржњу“ према руководству земље, рекао је Соскин.
Према његовим речима, нереди би могли да почну најесен или после пораза Оружаних снага Украјине код Купјанска.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаНа територији која је под контролом Кијева данас живи 19,7 милиона људи, а да се изван земље налази 17,9 милиона Украјинаца, од којих је 7,1 милион избегло у Русију
Избеглица из Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
На територији која је под контролом Кијева данас живи 19,7 милиона људи, а да се изван земље налази 17,9 милиона Украјинаца, од којих је 7,1 милион избегло у Русију

Европа неће депортовати Украјинце

Ратно стање у Украјини на снази је од фебруара прошле године, а истовремено је на снази и закон о општој мобилизацији. Према наредби, мушкарци од 18 до 60 година не могу да напусте земљу.
Кијев тврди да је до сада мобилизовано 500 хиљада људи и да имају ресурсе да мобилишу још толико, док западни медији оцењују да Украјина треба да мобилише три милиона грађана како би победила у сукобу.
Међутим, експерти оцењују да је бројка од три милиона људи апсолутно утопијска и да се у Украјини једноставно не може наћи толики број мушкараца спремних за фронт, а чак и кад би се неким чудом појавили требало би их обучити, наоружати, нахранити... Тренутно, сваки дан рата Кијев кошта око 100 милиона долара државних фондова.
Процене о томе колико је Украјинаца остало у земљи, а колико је отишло су различите у зависности од извора, али је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев недавно рекао да на територији која је под контролом Кијева данас живи 19,7 милиона људи, а да се изван земље налази 17,9 милиона Украјинаца, од којих је 7,1 милион избегло у Русију. Према његовим речима, са толиким бројем људи који напушта своју земљу, кијевски режим и његова Украјина ускоро неће моћи да функционише, а камоли да ратује.
Експерти оцењују да су мале шансе да ће се војно способни мушкарци из западних земаља принудно вратити у земљу. Између осталог и зато што би изручењем из европских земаља на захтев режима Зеленског сва западна наглабања о људским правима пала у воду.
„Ситуација је прилично деликатна за западне лидере, зато што су, с једне стране, у знак подршке Украјини колективно улагали огромне напоре, а сада одједном треба да кажу да ће избеглице, које су тако дуго подржавали, да депортују у ратну зону“, наводи Михајлов.
Осим тога, депортација Украјинаца би могла да створи проблеме европским властима, додао је он.
„Мислим да би то изазвало велике социјалнe протесте, пошто је украјинска дијаспора велика. Ту се не ради о сто или двеста људи, то су стотине хиљада Украјинаца који живе у низу европских држава. Друго, они су већ интегрисани у тамошње процесе, раде, ушли су у локалну привреду и, самим тим, отргнути их одатле биће прилично тешко. Треће, људи ће се разбежати на различите стране, а питање је да ли су европским лидерима потребни неконтролисани токови украјинске миграције. Сумњам да су им потребне такве главобоље. Због тога, мислим да ће покушати да замагле, игноришу ову одлуку кијевских власти и да ће се максимално дистанцирати од депортације, тим пре што депортација кошта“, оцењује Михајлов.

Боље је ићи и на суд, него погинути

Многи мушкарци у Украјини на све могуће начине покушавају да избегну мобилизацију и крију се где стигну. Ко је имао паре одавно је побегао из земље и од мобилизације. Цена прелска границе је 5.000 долара, а они који немају паре покушавају сами да пронађу излаз, потплаћују медицинске комисије и војне комесаре. Према наводима медија, покушаји прелажења Тисе, реке која иде уз део украјинске границе са Мађарском и Румунијом, завршени су трагично за 19 људи.
Украјинци се, да би избегли мобилизацију служе разним триковима, па се драстично повећао број оних који са 40 или 50 година уписују факултете. Такође, напрасно постају старатељи инвалида, региструју брак из интереса са инвалидима или се разводе фиктивно преузимајући потпуно старатељство над својом децом.
Међутим, кијевски режим је решио томе да стане на пут и присили људе да узму оружје у руке. Тако је Зеленски пре готово месец дана сменио све регионалне војне комесаре, а неки су и ухапшени због оптужби за примање мита како би мушкарцима омогућили да избегну регрутацију у украјинску војску.
Врховна рада сада предлаже да се укине могућност одлагања мобилизације за студенте који после тридесете године уписују други факултет.
Министарство одбране Украјине издало је наредбу према којој ће мобилисати мушкарце који су до сада вођени као "ограничено способни за војну службу". Сви ће бити евидентирани као способни за војну службу, а списак болести који ослобађа од војске је драстично сужен. Сада ће се војно способним сматрати и они са дијагнозом ХИВ-а, хепатитиса, споро прогресивним болестима централног нервног система или блажих менталних поремећаја...
Такође, украјинско Министарство одбране је поједноставило и смањило здравствене захтеве за маринце и падобранце.
Још један проблем са којим се суочава украјинска армија је дезертерство. Амерички пуковник и бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор навео је недавно да је власт украјинског председника Владимира Зеленског на ивици због масовног дезертерства и непослушности обичних војника Оружаних снага Украјине.
Он је скренуо пажњу на чињеницу да украјински официри пуцају у војнике због одбијања да се боре. Према његовим речима, постоји огроман број дезертера, цели водови се предају. Испричао је и да Украјинци добровољно прелазе на руске положаје како би избегли бесмислена наређења и да би преживели.
Они који беже од мобилизације или су дезертирали руководе се мишљу да је „боље ићи на суд него погинути“.
Експерти закључују да тотална мобилизација у Украјини и депортација из иностранства оних који су избегли заправо означава ону тезу да је ово „рат Запада са Русијом до последњег Украјинца“.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Специјална операција у Украјини
Француски лист: Украјинци све чешће дезертирају – дају мито и беже у иностранство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала