- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фондација Сергеј Полуњин: „Сергеј и пријатељи“ за наставак школовања српских балетских уметника

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСергеј Полуњин одушевио Београђане
Сергеј Полуњин одушевио Београђане - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Фондација Сергеј Полуњин у сарадњи са агенцијом „Фабрика“ организоваће 17. септембра на Великој сцени Народног позоришта, хуманитарно вече „Сергеј и пријатељи“, са циљем прикупљања средстава за наставак школовања талентованих младих балетских уметника из Србије, стипендиста поменуте фондације.
Фондација Сергеј Полуњин се бави продукцијом спектакуларних балетских представа чије се премијере одржавају на најпрестижнијим балетским сценама широм света, али и побољшањем креативног окружења балетана и свих других извођачких уметника.
Њихов циљ није само улагање у продукцију балетских представа, већ пре свега у талентовану децу и која захваљујући подршци Фондације постају звезде у успону.
Фондација не омогућава само школовање младих балетских уметника на чувеним светским балетским академијама, већ их и ангажује у балетским представама у њиховој продукцији и омогућава светску промоцију, играјући уз највећег балетана данашњице.
Полуњин, рођен у Украјини 1989. Године, освојио је планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСергеј Полуњин
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Сергеј Полуњин
Каријеру је започео 2006. године, а са 19 година је постао најмлађи првак Лондонског краљевског балета у историји те уметничке куће, а потом и директор.
Наступао је и у миланској Скали, лондонском Ројал Алберт холу, Бољшој театру, Позоришту Станиславски у Москви и бројним другим најпресижнијим балетским сценама широм планете.
Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова и приближи правим љубитељима уметности.
За Полуњина кажу да је идеалан спој тројице највећих уметника у историји балета – Михаила Барашњикова, Вацлава Нижинског и Рудолфа Нурејева.
Годину дана након што је 2017. Полуњин постао српски држављанин, у Србији је основана његова фондација која подржава младе таленте са мисијом да приближи балет најширем аудиторијуму, поштујући инегујући традиционални класични балет, али и савремени плесни израз.
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
КУЛТУРА
Србија је острво слободе, чувате несаломиву истину: Порука чувеног руског уметника за Спутњик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала