Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Шта ми више треба да попуштамо?

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ивица Дачић
 Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Међународна заједница је глува и нема кад је реч о потезима Приштине и свим силама желе да покажу да су били у праву када су створили то сепаратистичко језгро, каже министар иностраних послова Ивица Дачић. Дачић додаје да они не бране Приштину, већ бране себе и поступке из тог периода.
Ивица Дачић каже да је оно што се дешава на Косову и Метохији показатељ какво је приштинско руководство.
„Годинама о томе говоримо и могу да кажем да је то континуитет који траје већ више година. Чак и персонално у различитим формама, али ово је најгора могућа форма зато што они се и даље придржавају пароле коју су јавно рекли деведесетих година“, наводи Дачић.

Циљ Приштине независно Косово, препрека - Срби

Он истиче да је поред Аљбина Куртија најважнији фактор Доника Гервала Шварц.
„Она је немачки експонент и из тог једног политичког блока, која је деведесетих година рекла 'неће нама ни Америка ни Немачка нити било ко са стране донети независност, него само наше оружје'. Значи, они хоће по сваку цену насилним путем да остваре свој циљ. Њихов циљ јесте независно Косово, а препрека за то су Срби који тамо живе, препрека за то је српско руководство на челу са председником Вучићем и та веза и јединство које имамо са нашим људима са КиМ и тај колективни отпор српског народа таквом угњетавању и терору“, поручује Дачић.
Наглашава да је постојао низ једностраних потеза Приштине који није изазвао никакву реакцију.
„То су сви у свету осудили, а ми сада очекујемо да међународна заједница покаже хоће ли толерисати то или ће рећи где је граница таквих поступака. Нисмо сигурни да ће до тога доћи зато што постоји једна болест која се зове глувонемост, а то значи да је међународна заједница и глува и нема. Они који су створили то једно сепаратистичко језгро, који су признали КиМ супротно свим правилима, који су нарушили принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета, они свим силама желе да покажу да су били у праву. Не бране они Приштину, они бране себе и поступке из тог периода“, поручује Дачић.
„То чедо које су створили, сада морају да контролишу, јер је дух изашао из боце и он прети да поново изазове нестабилности и рат“, упозорава Дачић.

Шта ми више треба да попуштамо?

Министар спољних послова наводи да Приштина направи проблем, доведе до ескалације, па се онда ради на деескалацији.
„Али он нешто успе да оствари у томе зато што међународна заједница каже да обе стране нешто попусте. Шта ми више треба да попуштамо? Граница нашег толерисања је безбедност Срба на КиМ, заштита од терора. Наша је обавеза да то радимо, али то је обавеза и међународне заједнице, јер они су тамо по Резолуцији Савета безбедности УН“, рекао је Дачић.
„Ако они не зауставе Куртија, Курти ће свакако довести до онога о чему је говорио увек, а то је да реши проблем Срба тако што ће Србе протерати са севера КиМ“, поручује Дачић.
Када је реч о одржавању избора на северу КиМ, каже да они када говоре о новим изборима „измишљају разлоге како да се то изведе, а да постане као да је део нормалног политичког процеса“.
„Овде мора да дође до радикалних одлука, а то је да се све поништава што је урађено. Мора да се види шта је са Заједницом српских општина. И ту долазимо до суштине, ми сада говоримо о нечему што је потпуно ван сваке логике, јер је стото на реду приоритета које смо поставили и које су они нама гарантовали“, објашњава Дачић.

О седници Савета безбедности УН

Председник Вучић најавио је да ће тражити посебну хитну седницу Савета безбедности УН због дешавања на КиМ и огромних притисака које Срби у јужној покрајини трпе. Албанија председава Саветом од 1. септембра до 1. октобра, а касније ту улогу преузимају Кина, па Еквадор. Дачић наводи да ускоро почиње Генерална скупштина УН, као и да ће председник бити на челу делегације.
„Председник је интензивно водио разговоре свих ових недеља и месеци на ту тему. На седници Савета безбедности се нажалост не могу доносити одлуке, јер за те одлуке су потребан консензус, али се може изнети озбиљност ситуације“, рекао је Дачић.
„На свакој од тих седница основни закључак великих сила је да је ситуација одлична и да Кфор треба да се повуче, то пре свега тражи Приштина. Када имате једно такво слепило онда је питање шта се може очекивати у самој дискусији“, додаје Дачић.
Наводи и да редовна седница у УН о Косову треба да се одржи у октобру.
„Председник је обавио консултације и са земљама који су наши пријатељи у Савету безбедноси УН", истиче Дачић.

Немам ништа против да се изађе у сусрет онима који ће сигурно изгубити на изборима

Говорећи о најавама ванредних парламентарних избора, Дачић каже да је то национални и државни приоритет.
„То је сада свакако национални и државни приоритет, јер када говорите о Александру Вучићу не говорите само о човеку који је годинама био и сада је најважнији човек, без обзира што није формално председник највеће странке и владајуће странке у Србији – СНС, говорите о председнику Србије који мора да води рачуна о државним и националним интересима и води рачуна о времену које је пред нама“, рекао је Дачић.
Наводи и да су важни догађаји пред нама – наставак дијалога у Бриселу следеће недеље, након тога седница Генералне скупштине УН.
„Сигурно ће бити све заједно више од сто билатералних сусрета са разним државницима из целог света“, истиче Дачић.
Поручује и да не зна шта се ново може чути када је реч о изборима.
„Ја сам више за то да избори буду редовни, али председник Вучић је сто пута до сада рекао кад год хоћете изборе није проблем“, рекао је Дачић.
Коментаришући понашање опозиције у Скупштини, Дачић истиче да је то невиђено до сада.
На питање када је таква ситуација у Скупштини, јесу ли једино решење избори, Дачић каже да изборе углавном траже странке које имају неке шансе да на изборима победе.
„Изборе углавном траже странке које имају неке шансе да на изборима добију. Ја немам ништа против да се изађе у сусрет онима који ће сигурно да изгубе на тим изборима. Када год да буду избори, не знам када ће да буду и не знам да ли ће бити у наредних неколико месеци или ће бити у првих неколико месеци следеће године, када иначе долазе редовни избори, не постоји тај мађионичарски трик и овде заиста нема никакве дилеме“, рекао је Дачић, преноси РТС.
Зграда у Косовској Митровици у којој се налазе Канцеларија за Косово и Метохију, покрајински ПИО фонд и канцеларије Округа Косовско-митровачког  - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
СРБИЈА
Отворени прогон: Приштина креће у планско и систематско насиље над Србима на северу КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала