- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Индија предложила нацрт саопштења Г20 о Украјини без осуде Русије

© AP Photo / Firdia LisnawatiСамит Г20 на Балију
Самит Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Индија, која председава Г20, предложила је нацрт изјаве о Украјини у којој се не осуђује руска специјална војна операција, наводи телевизија „Си-Ен-Ен“ позивајући се на извор у ЕУ.

„Потешкоћу представља то што су Русија и Кина одбиле да се понављају формулације које смо имали на Балију, а ми не можемо да се сложимо са тим“, рекао је представник ЕУ, имајући у виду прошлогодишњи самит Г20 у Индонезији када су учесници осудили руску специјалну војну операцију.

Како каже, нацрт изјаве о Украјини треба да буде „дубљи“ – тренутна опција не одговара Г7, ЕУ и њеним чланицама „јер не иде довољно далеко“.
Извор на који се телевизија позива наводи да су расправе о нацрту који треба да потпишу лидери Г20 у Њу Делхију биле „веома тешке“.

„Сада не можемо да кажемо да ли ћемо имати изјаву, пошто се преговори настављају“, додао је он.

„Си-Ен-Ен“ на крају подсећа да је Њу Делхи одбио да осуди руску специјалну операцију у различитим резолуцијама Уједињених нација.
Индија председава Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит групе одржаће се у Њу Делхију 9. и 10. септембра. На догађај су позвани лидери земаља Г20 и још девет земаља – Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура. Руску делегацију на самиту предводиће министар спољних послова Сергеј Лавров, а кинеску премијер Државног савета Народне Кине Ли Ћијанг.
Г20 - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
РУСИЈА
Медији: ЕУ ће искористити одсуство Путина и Сија на самиту Г20 да привуче Африку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала