- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска амбасада: Испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву - нехумано

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Муниција са осиромашеним уранијумом
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Одлука америчке администрације да Украјини испоручи гранате са осиромашеним уранијумом представља нехуман приступ Америке, наводи се у изјави руске амабасаде у Вашингтону, објављене на друштвеним мрежама.
„Очигледно је да је Вашингтон опседнут идејом да Русији нанесе ‘стратешки пораз’ и да је спреман да се бори не само до последњег Украјинца, већ и да постави крст на читаве генерације“, навели су у амбасади.
Руска амбасада истиче да САД свесно испоручују оружје које делује неселективно.
„Врло добро знају да ће након експлозије муниције доћи до стварања радиоактивног облака“, подвукли су у амбасади.
Истакли су да мале честице уранијума таложе на различитим органима, изазивају малигне туморе и доводе до спречавања рада телесних функција и додали да се види уранијумски траг Американаца у Ираку и на Балкану, где су хиљаде цивила оболеле од онколошких болести.

„Снабдевањем украјинских власти наоружањем, САД се баве самообманом и одбијају да се помире са крахом такозване контраофанзиве украјинске војске. Ток специјалне операције се неће променити: руска војска ће наставити методично да меље наоружање које је дато режиму председника Украјине Владимиру Зеленском. Администрација открива своје право лице, равнодушна је за садашњост и будућност Украјине и њених европских суседа“, пише у саопштењу.

Пентагон је 6. септембра саопштио да је Кијеву додељен још један пакет војне помоћи у вредности од 175 милиона долара. Како је изјавила портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер, пакет укључује артиљеријску муницију, противтенковске системе и ПВО системе. Прецизирала је да ће тенкови „абрамс“ ускоро стићи у Украјину.
Американский солдат оценивает подготовку иракского экипажа американского танка Абрамс в окрестностях Багдада - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: И Америка шаље оружје са осиромашеним уранијумом у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала