- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стиже зелена комета први пут после 400 година: Моћи ће да се види и из Србије, познато када и где

© AP Photo / Gianluca MasiКомета Нишимура
Комета Нишимура - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Недавно откривена зелена комета појавиће се први пут у близини Земље, а моћи ће да се види на северној хемисфери, укључујући и Србију. Астрономи су израчунали да се она у близини Земље појављује на сваких 400 година, колико ће проћи и до следећег њеног доласка.
Реч је о комети промера једног километра, која ће проћи поред Земље 12. септембра приближавајући се нашој планети на раздаљину од 125 милиона километара.
Према процени астронома, комета ће бити видљива око сат и по времена пре зоре, на североисточном делу неба и то ниско, око 10 степени изнад хоризонта, у близини сазвежђа Лава. Комета ће постати светлија како се буде приближавала Сунцу, али ће се спустити ниже на небу, па ће бити тежа за уочавање, иако ће и даље бити видљива голим оком.
Пол Чидас, вођа Центра за проучавање објеката близу Земље НАСА рекао је да ће комета бити лакше уочљива уз помоћ доброг двогледа. Како каже, она ће своју најближу тачку Сунцу достићи 17. септембра, када ће напустити наш Сунчев систем.
Италијански астроном Ђанлука Маси каже да комета тренутно кроз телескоп изгледа невероватно, те да има дуг и високо структуриран реп.
Он објашњава да ће комета бити видљива на јужној хемисфери до краја септембра.
Иначе, зелена комета откривена је средином августа и добила је име по астроному аматеру Нишимури из Јапана, који је први приметио.
Како су израчунали астрономи, ова комета последњи пут нам се приближила пре отприлике 430 година, читаву деценију пре него што је Галилео Галилеј изумео телескоп, пише АП.
Уметнички приказ егзопланете - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Планета гушћа од челика: Откриће које доводи у питање теорије научника
Темное пятно на Нептуне - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нестали сви облаци са Нептуна: Шта стоји иза мистериозног свемирског догађаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала