- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Амбасадор Србије у Мароку: Српски држављани су добро, нико није тражио помоћ

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyПоследице земљотреса у Мароку
Последице земљотреса у Мароку - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Српски држављани који живе и раде у Мароку, а њих је педесетак, су добро. Делови земље у којима живе нису погођени разорним земљотресом који је погодио регион око Маракеша.
Амбасадор Србије Иван Бауер рекао је за “Новости” да, за сада, нико није тражио помоћ од амбасаде, да је наше дипломатско представништво контактирало српске држављане који су рекли да су добро и да се нада да се ова информација неће мењати.
Наши људи живе у Рабату, Казабланки и Ужди. То су углавном жене које су се још у доба СФРЈ удале за Мароканце који су студирали у Југославији и овде затим оствариле породице, као и људи који овде раде.
„У Рабату, где је смештена наша амбасада, је релативно мирно. Маракеш је око 350 југоисточно од Рабата. Када је кренуо земљотрес било је непријатно, намештај се љуљао. Запослени у амбасади провели су са породицама неколико сати у току ноћи напољу, у дворишту из безбедности, а и како би реаговали уколико неко позове од наших људи“, рекао је Бауер.
„Што се тиче туриста ми за сада немамо информације да их има у деловима погођених земљотресом, али се нико од њих или чланова породица није јавио да тражи помоћ. Апелујемо на све који имају било какве информације о евентуалном боравку Срба у региону погођеном земљотресом да се јаве у наше представништво од нула до 24 како бисмо помогли“, навео је он.
Бауер наводи да је у целодневном контакту са властима Марока на различитим нивоима, да им је пренео да Србија саучествује у болу и да је у сваком смислу на располагању пријатељском народу.
„Ситуација у земљи је напета, не зна се да ли ће земљотрес да се понови. Моја асистенткиња била је у Маракешу током потреса, пренела ми је да су призори страшни. Она покушава да се врати у Рабат, али није успела да нађе превоз због ванредне ситуације“, навео је Бауер.
Иначе, преко 1000 људи је погинуло у земљотресу који је ноћас погодио централни Мароко.
Мароко земљотрес - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
ДРУШТВО
У разорном земљотресу у Мароку, погинуло више од 1.300 људи /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала