- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора шаље двије делегације у Њујорк на сједницу Генералне скупштине УН

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Црну Гору, државу која има 650.000 становника, на засиједању Генералне скупштине УН у Њујорку представљаће двије делегације: једну предводи предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, а другу премијер у техничком мандату Дритан Абазовић.
Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић искористио је позицију координатора Министарства вањских послова (МВП) да и ове године отпутује у Њујорк на засједање Генералне скупштине УН-а.
Након објаве информације да ће Абазовић предводити Владину делегацију, предсједник државе Јаков Милатовић је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) написао да Абазовићева одлука не доприноси озбиљности дипломатског представљања Црне Горе.
„У складу с досадашњом праксом, Црну Гору на засједању Генералне скупштине УН-а једне године представља предсједник, а наредне премијер. Прошле године је делегацију предводио премијер, тако да ове године делегацију предводи предсједник. Одлука премијера у техничком мандату да у функцији координатора МВП-а, а де факто у функцији премијера, наступа с посебном делегацијом на окупљању државника у Њујорку, уноси забуну и не доприноси озбиљности дипломатског представљања Црне Горе“, написао је Милатовић.
Из његовог кабинета је најављено да ће он предводити делегацију Црне Горе на засједању Генералне скупштине УН-а и Самиту о циљевима одрживог развоја.
„На маргинама овог Самита планирани су бројни сусрети с високим званичницима других земаља, академском заједницом и црногорском дијаспором. У циљу јачања ангажмана и видљивости Црне Горе у мултилатералном систему, а кроз планиране активности на овогодишњем засједању Генералне скупштине УН-а, делегација предсједника Црне Горе посебну пажњу ће посветити промоцији кандидатуре наше државе за чланство у Савјету безбједности УН-а у периоду 2026-2027. године“, пише у најави.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈедну делегацију предводиће Јаков Милатовић, а другу Дритан Абазовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Једну делегацију предводиће Јаков Милатовић, а другу Дритан Абазовић
Из МВП-а су, у реаговању на Милатовићеве наводе, саопштили да ће Абазовић, као координатор тог ресора, учествовати на министарским састанцима у Њујорку.
„Имајући у виду динамику, важност и број мултилатералних догађаја који се, током дебате, одржавају потребно је присуство и иступање МВП-а. Сви ти важни састанци су наведени у Владиној платформи, ако се она чита без спиновања. Такође, узимајући у обзир уставна ограничења предсједника, а да влада води унутрашњу и вањску политику, важно је, и нужно потребно, присуство министра, у овом случају координатора МВП-а“, истакли су, додајући да је у Абазовићевој делегацији „минималан број чланова“.
Влада је јуче усвојила платформу МВП-а за учешће делегације Црне Горе на Генералној дебати 78. засједања Генералне скупштине УН-а, која се одржава у Њујорку од 18. до 26. септембра. У тој платформи наведено је да ће у Њујорк путовати двије црногорске делегације, што је до сада незабиљежен случај. У делегацијама ће бити по десет чланова, односно 20 укупно.
До сада се приликом одлазака на засједање Генералне скупштине УН-а практиковао систем ротације, односно то да једне године државу представља премијер, а друге предсједник. Та пракса се, како се види из Владиних платформи, углавном поштовала, мада је било изузетака.
Нема објашњења зашто је Абазовић одлучио да путује у Њујорк, ако је пракса да ове године тамо оде предсједник, да ли је тачно да је премијер наводно био пријавио да ће он предводити црногорску делегацију, како ће премијер и његов тим путовати у САД, те зашто се држава излаже непотребним трошковима са слањем двије делегације.
Из МВП-а су синоћ саопштили да је досадашња пракса да Генералној скупштини УН-а присуствује министар тог ресора, без обзира да ли је шеф делегације премијер или предсједник. Међутим, онда је нејасно зашто је делегација премијера одвојена и зашто су у њој његова шефица кабинета, двојица савјетника и службеница Генералног секретаријата Владе.
Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
РУСИЈА
У сусрет седници у УН: Русија изнела јасне ставове, Запад јој забија клин у точкове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала