- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Данијел“ направио катастрофу: Десет мртвих, четворо несталих у Грчкој, штета се мери у милијардама

© AP Photo / Vaggelis KousiorasПоплаве у Грчкој
Поплаве у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Десет мртвих и још четворо несталих, досадашњи је трагичан биланс олује „Данијел“ која је погодила Грчку и осим жртава, проузроковала штету која се мери у милијардама евра.
Стотине људи у Грчкој заробљено је у поплављеним селима у региону Тесалије иако се време стабилизовало, а водотокови и даље расту у деловима централне Грчке, док ватрогасци и војни хеликоптери и извлаче људе из поплављених села, преноси грчка телевизија ЕРТ.
Саобраћај на аутопуту Атина-Солун је у прекиду због повећане количине воде.
Током ноћи ниво Пиниоса, највеће реке у Тесалији, премашио је 10 метара, а поплављена су и стамбена насеља у околини Ларисе, главног града тог региона.
Затрпан у блату и рушевинама је град Волос. Водоводна мрежа је потпуно уништена, само је техничка вода за употребу, а не за пиће.
У Јужном делу полуострва Пилион 11 насеља је одсечено од остатка света, док воде и струје нема већ четврти дан заредом.
За недељу дана одложен је почетак школске године у региону Тесалије.
„Приоритет је спасавање оних људи који су угрожени и одмах након тога санација штете", поручио је грчки премијер Киријакос Мицотакис који је посетио погођено подручје Тесалије.
Он је изнео уверење да су потребна средства за исплату накнада и поправку целокупне инфраструктуре расположива, као и да ће бити потребна и подршка из европских фондова.
Олуја „Данијел“, за коју су метеоролози саопштили да је најјача која је погодила земљу од 1930. године, од када постоје подаци, оставила је трагове разарања широм Тесалије у централној Грчкој.
Бујице су однеле куће, мостови су се урушили, путеви су постали непроходни, далеководи су срушени, а усеви у једној од главних житница у Грчкој су уништени.
Поплаве у Грчкој, у којој је, према речима метеоролога, један регион добио више кише за 24 сата него што падне у Лондону просечно током године, уследиле су после огромног пожара на северу и најтоплијег лета у тој земљи у историји.
Гувернер Тесалије Костас Агорастос саопштио је раније за ЕРТ, да су процене да је олуја изазвала око три пута већу штету него што је она била у великим поплавама 2020. године, када је износила око 700 милиона евра.
Поплаве у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
МУЛТИМЕДИЈА
„Данијел“ оставио пустош: Олуја у Грчкој изазвала поплаве, клизишта, рушила мостове, троје погинуло
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала