- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Илон Маск тужио државу Калифорнију, тврди да ограничава слободу говора

© AP Photo / Michel EulerИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Компанија Икс (некадашњи Твитер) милијардера Илона Маска, тужила је америчку државу Калифорнију због закона који уводи нова правила за друштвене мреже у вези са „борбом против дезинформација, говора мржње и екстремизма“. Из Маскове компаније наводе да се овим законом ограничава уставно право на слободу говора.
Закон 587 државе Калифорније има намеру да изврши притисак на друштвене мреже како би елиминисале садржај за који држава сматра да није одговарајући, наводи се у тужби поднетој федералном суду у Сакраменту.
„На тај начин, Калифорнија приморава компаније да прихвате државни поглед на политичка питања, што је облик принудног говора сам по себи“, додаје се у тужби.
Илон Маск, најбогатији човек света, иначе се залаже за „апсолутну слободу говора“, а то је и један од разлога којим је објаснио куповину Твитера за 44 милијарде долара.
Законом 587, између осталог, захтева се од великих друштвених мрежа да два пута годишње достављају извештаје којим описују начин на који модерирају садржај и садрже податке о броју спорних постова и како је са њима поступано. Такође, тражи се да достављају копије услова коришћења, а уколико не испуне све ове захтеве, могу бити кажњени 15.000 долара дневно, пренео је Ројтерс.
Гувернер Калифорније Гевин Њусом потписао је овај закон у септембру прошле године, наводећи како држава „не жели да допусти да друштвене мреже буду коришћене као оружје за ширење мржње и дезинформација“.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
РУСИЈА
Обелодањено: Како је Илон Маск 2022. године спречио Кијев да изведе напад на руску флоту на Криму
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
РУСИЈА
Медведев: Илон Маск – последњи разуман човек у Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала