- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Представница Русије на Г20: Један од најтежих самита у историји групе, постигнути важни резултати

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСамит Г20 у Њу Делхију
Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Самит у Индији је био један од најтежих за Г20, укључујући и због Украјине, као и других питања, изјавила је званична представница Русије у тој организацији Светлана Лукаш.
„Ово је био, вероватно, један од најтежих самита ‘Групе двадесет’ у готово петнаестогодишњој историји постојања форума на нивоу лидера. Усаглашавање декларације трајало је практично двадесет дана“, рекла је она.
Према њеним речима, то се објашњавало не само мимоилажењима око Украјине, већ и различитим ставовима по тим питањима као што су климатске промене и прелазак на нискоугљеничне енергетске системе.
Лукаш је оценила да Декларација Г20 одражава уравнотежени став групе о Украјини, као и намеру да се регулишу сукоби у целом свету.

„На тему Украјине могу рећи да су разговори били веома тешки и да је, пре свега, одиграло улогу колективно гледиште чланица БРИКС и других партнера“, рекла је она новинарима.

Представница Русије је истакла да је половина „Групе двадесет“ одбила да тумачи ствари онако како би то Запад желео.
„Оно што смо слушали целе године како украјински сукоб провоцира погоршање ситуације са прехрамбеном безбедношћу сада је одражено у избалансираном облику“, додала је она.
Лукаш је такође истакла да су се горућа питања тицала и реформе међународних финансијских институција.
Она је још нагласила да су чланице Г20 успеле да остваре озбиљне резултате на самиту у Њу Делхију, а у свакој од тема били су заступљени „интереси економија у развоју глобалног Југа, као и оно што одговара нашим интересима“.
Осамнаести самит Г20 одржава се од 9-10. септембра у престоници Индије Њу Делхију. Догађају неће присуствовати ни руски председник Владимир Путин ни кинески лидер Си Ђинпинг. Русију ће на форуму представљати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а Кину премијер Државног савета те земље Ли Ћијанг.
На догађај су позвани сви лидери земаља чланица, као и лидери још девет земаља: Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура.
Скуп Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
РУСИЈА
Усвојена декларација самита Г20: Супротстављена гледишта на кризу у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала