- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руски диригент за Спутњик: Након „кенселовања“ руских уметника све ће се вратити на старо /видео/

© Sputnik / Дејан СимићМихаил Голиков, руски диригент, Кустенроф класик 2023
Михаил Голиков, руски диригент, Кустенроф класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Верујем да ће се, након „кенселовања“ и забрана руских уметника и уметности, све вратити на старо и да ће у блиској будућности свет опет моћи да разговара преко музике, тог јединственог језика који је увек био изван било какве политике, изјавио је у интервјуу Спутњику чувени руски диригент Михаил Голиков.
Уметнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области Голиков је на фестивалу „Кустендорф класик“ у периоду 2-3. септембар 2023. године био члан међународног жирија.
Голиков истиче да је Мећавник, на коме се одржава фестивал, јединствена локација на којој се на невероватан начин спаја природно стваралаштво и стваралаштво људи које је објединио Емир Кустурица.

„Волим локације као што су улице и природа, јер оне помажу да се на неки други начин осети музика у тренутку њеног извођења. Одлучујући значај има унутрашњи осећај, пре свега диригента, и то на који начин он преноси своју музичку вољу и емоције оркестру којим диригује“, рекао је Голиков.

Коментаришући санкције и забране гостовања руским уметницима у Западној Европи, руски диригент поручује да санкције јесу зауставиле путовања по Западној Европи, али да култура не може да се укине. Он посебно указује на добру сарадњу Русије и Србије.
© Sputnik / Дејан СимићМихаил Голиков, диригент са студентом, Кустендорф класик 2023
Михаил Голиков, диригент са студентом, Кустендорф класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Михаил Голиков, диригент са студентом, Кустендорф класик 2023
„Чини ми се да Русија и Србија нису блиске само у музици већ и у људском и суштинском, чак сам осетио и неку врсту сродства чим сам долетео у Београд“, рекао је он.
Говорећи о улози диригента и његовој сарадњи са музичарима, Голиков истиче да је ту реч о узајамном поштовању - онако како се диригент понаша према музичарима тако ће се и они понашати према њему.
Као члан жирија Голиков оцењује да је ниво младих уметника на „Кустендроф Класику“ био јако висок, да су сви веома талентовани и да међу њима има велики број будућих светских звезда.
© Sputnik / Дејан СимићМихаил Голиков, диригент у интервјуу за Спутњик, Кустендорф класик 2023
Михаил Голиков, диригент у интервјуу за Спутњик, Кустендорф класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Михаил Голиков, диригент у интервјуу за Спутњик, Кустендорф класик 2023

„Одредити ко је бољи је било јако тешко, један од тежих дана у мојој пракси и раду у жирију. Имали смо само три предивне „Матрјошке“ као награде, а претендената је било много. Млади музичари не само да имају таленат, већ музику преносе и душом“, изјавио је руски диригент.

Младим уметницима је саветовао да се не ограничавају, да увек за нечим трагају, јер ће једино тако доћи до задовољства, задовољства од нових открића у животу, која су увек повезана са музиком, јер музика, како каже, није само специфични језик, то је средина у којој живи сваки човек.
Олег Акуратов, руски пијаниста, концерт Кустендроф Класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
КУЛТУРА
Чувени руски пијаниста за Спутњик: Музику не могу да укину! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала