- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Шмит није добродошао у Српску, али против њега неће бити примењена сила

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да према Кристијану Шмиту неће бити примењена сила ако дође у Српску, али да је порука да у њу није добродошао.
Наводећи да Шмит није добродошао у Републику Српску јер није изабран у складу са Дејтонским споразумом и процедурама у Савету безбедности УН, Додик је рекао да људи од њега траже да прогласи Шмита персоном нон грата, што није могуће по међународним стандардима, али јесте по неким другим.
„Нико од нас неће никакву силу применити, то је више неко билдање мишића које ће они покушати“, казао је Додик и додао да Шмит не може да уђе ни у једну зграду институција Српске и да на званичном месту одржи састанак.
Додик је рекао да Српска неће примењивати силу према Шмиту, ког је упоредио са Шћепаном Малим који се представљао за руског цара, али да би због његове сигурности било боље да се врати и никад више не долази.
Он је рекао да нико из Републике Српске неће направити ниједан ексцес, али да ће бити неугодности ако Шмит покуша да провоцира доласком у Српску.
„Једног дана ћемо га истерати“, поручио је Додик.
Констатујући да Шмит долази из велике земље и да има подршку међународне заједнице, Додик је поновио да не постоји правна потврда за његов мандат високог представника.
Председник Српске је рекао да је питање имовине решено и да га је измислила политичка чаршија у Сарајеву са неким међународним представницима, а да је Шмит послат у БиХ да то, како се изразио, поравна.
„Народна скупштина је донела одлуку да не прихвата ниједну његову одлуку, па ни о имовини. Имовина је решена. То није питање за дневни ред, то се неће ставити на сто. Свака његова објава биће као да није ни дата“, казао је Додик на Јахорини.
Додик је поновио да ће, уколико се Шмит одлучи на то, написати дневни ред Народне скупштине која се може десити исте ноћи, да Република Српска прогласи своју независност.
„То је реакција на акцију која је непримерена, антиуставна“, нагласио је Додик.
Када је реч о недавном разговору са специјалним изаслаником Владе Немачке за западни Балкан Мануелом Зарацином, Додик је рекао да Зарацин није дао тачан приказ састанка, због чега размишља да објави стенограм њиховог разговора.
„Кључно је питање у БиХ хоћемо ли дозволити ангажман људи са стране, да решавају наша питања? У Сарајеву су готово сви јединствени - Шмит је Бог, подржавају га јер као покушава нешто да уради. Видећемо шта ће урадити“, навео је Додик, пренео је РТРС.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
РЕГИОН
Додик открио у ком случају би Српска одмах прогласила самосталност /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала