- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган предложио Русији да повећа обим испорука житарица земљама Африке

© AP Photo / Dar YasinПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је предложио руској страни да повећа обим житарица планираних за испоруке сиромашним земљама Африке.
Он је подсетио на планове Русије, Турске и Катара да бесплатно пошаљу милион тона житарица најсиромашнијим земљама Африке.
„На састанку са (руским министром спољних послова) Сергејем Лавровом, предложио сам да се не ограничавамо на милион тона, већ да пошаљемо још више житарица, пошто су потребне афричким земљама“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре после самита Г20.
Турски лидер је подсетио да је у оквиру споразума „послато више од 33 милиона тона, али је Запад добио 44 одсто ове количине, а Африка 14 одсто“.
„У оквиру споразума на тржишта је послато више од 33 милиона тона хране. Уз моје лично учешће споразуми су три пута продужавани. Током недавних преговора са руским председником Владимиром Путином у Сочију, свестрано смо разговарали о овој теми. И наставићу да о њој даље разговарам у блиском контакту са Русијом, Украјином и свим заинтересованим странама“, рекао је турски лидер.
„Председник Русије Владимир Путин указао је на чињеницу да Запад није одржао реч дату Русији (у контексту споразума). Он је предложио да нам пошаље додатних милион тона житарица на прераду. И Катар. И ми сматрамо да је овај пројекат користан и спремни смо да учествујемо“, објаснио је Ердоган.
Ердоган је додао да намерава да настави са блиским контактима са свим странама заинтересованим за реализацију прехрамбеног споразума.
Ердоган је оценио и да је „прехрамбени споразум омогућио да се избегне криза хране у свету“.
Турски председник истакао је да није изгубио наду да ће се прехрамбени споразум обновити и да рачуна на нове предлоге генералног секретара УН.
„Замолићемо генералног секретара УН да пошаље ново писмо са предлозима Русији у вези са прехрамбеним споразумом, укључујући и поновно повезивање на СВИФТ и осигурање. Узимајући у обзир ажурирано писмо, може доћи до новог развоја ситуације, ми ћемо то пратити“, закључио је Ердоган.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
РУСИЈА
Обновите прехрамбени споразум: Ердоган тражи од лидера Г20 да испуне захтеве Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала