- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Шампионски приручник за кување – златна боја добија се уз помоћ „Кари соса“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Можда би неки кувари рекли да јело може да добије златну боју коришћењем кари соса, а познаваоци кошарке знају да се шампионски успех и златна медаља добијају коришћењем Кари соса, односно када је у причу укључен главни шеф Светислав Пешић. У кошарци чекамо на златну медаљу још од његовог Индијанаполиса 2002. године.
Наша земља последње златно одличје у мушкој кошарци освојила је пре 21 годину, а на кормилу репрезентације био је Кари Пешић, исто као што је био и годину дана раније када је наш тим освојио златну медаљу 2001. године у Истанбулу на Европском првенству.
Било је потребно да се направи читав круг, да прођу две деценије, па да Србија опет нападне злато на Мундобаскету. Истина, урадио је то и Александар Ђорђевић 2014, али је тада наишао на Американце који су дошли у непобедивом саставу. Сада ће противници бити Немци - заправо ће то бити реална шанса за повратак на светски трон.
После Карија освојене су две сребрне медаље на Европским првенствима, једна на Светском првенству и једна на Олимпијским играма. Али, ниједна златна.
Кошаркаши Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
СПОРТ
Ко осваја златну медаљу на Светском првенству у кошарци?
После Индијанаполиса наш национални тим упао је у сушну сезону, од 2002. до 2009. није било успеха, а било је много неуспеха и тешких удараца укључујући и Евробаскет 2005. године одржан у Србији.

Било је потребно да чувени Дуда Ивковић поново оснује добар састав, да врати поверење људи у кошарку, те да дођемо до сребрне медаље у Пољској 2009. године. О ономе што се догађало 2010. нећемо да трошимо мегабајте.

Затим је уследила феноменална ера Александра Ђорђевића који је Србију вратио у сам светски врх, али ни он није успео до златне медаље. Био је други 2014. други 2016. у Рију и други 2017. у Истанбулу.
Објективно гледано, Ђорђевић је до злата могао једино на Европском првенству када је поражен у финалу од Словеније. Претходна два финала против Америке нису била реална, што је показао и резултат у тим финалима.
Сада је Пешић одвео екипу Манилу којој се нису давале велике шансе, али су момци успели да направе праву хемију и да дођу у шансу да се боре за златну медаљу. Сребро је огроман успех, али злато се чека више од 20 година.
Немци су противник који може да се савлада, тако да би Пешић у случају освајања златне медаље обрнуо круг, а неко би рекао и игрицу. Чак две деценије касније.
Радио је популарни Кари и у Немачкој, освајао медаље са том земљом, радио је и у Шпанији, познаје како те репрезентације раде и дишу.
„Они су некако недоречени, зато што је њима спорт много више забава, што на крају крајева мора да буде, код њих је више уживање него озбиљност, није посвећеност до краја. Код нас су врхунски играчи до краја посвећени. Све се мења, живот се мења, па се и однос према спорту и кошарци мења. Ми нисмо сами, него смо свима близу, и они су нама близу, и тај утицај постоји, и негативан и позитиван“, објаснио је Пешић раније у интервјуу за Спутњик.
Када кувате и хоћете злану боју користите кари сос, када хоћете злато у кошарци - позовите Карија Пешића.
Он зна како се то ради.
Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Мундобаскет 2023
Откривена је Алексина „тајна“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала