https://sputnikportal.rs/20230910/stize-i-voce-iz-laboratorije-novi-zeland-pokrece-projekat-1161037230.html
Стиже и воће из лабораторије: Нови Зеланд покреће пројекат
Стиже и воће из лабораторије: Нови Зеланд покреће пројекат
Sputnik Србија
Нови Зеланд разматра стварање воћа узгојеног у лабораторији. Научници ће покушати да створе воће без делова који се иначе одбацују попут језгра јабуке или... 10.09.2023, Sputnik Србија
2023-09-10T10:36+0200
2023-09-10T10:36+0200
2023-09-10T10:36+0200
наука и технологија
наука и технологија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135479837_0:292:2946:1949_1920x0_80_0_0_96fc9f9e45a6c3fa922128a13b37eb21.jpg
Научници из Plant & Food Researcha намеравају да узгајају воћно ткиво из биљних ћелија за које се надају да ће имати укус и мирис као право воће. Истраживачи сматрају да ће програм помоћи у очувању сигурности хране у земљи.Програм има за циљ узгој плодног ткива без делова који се обично одбацују попут језгра јабуке или коре наранџе.„Храна створена у лабораторијама могла би да игра кључну улогу у одрживој пољопривреди, али је још увијек у врло раним фазама развоја“, оцењује др Али Рашидинејад, виши научник за храну.Будући да је храна узгојена у лабораторији потпуно нови концепт, након што се развије, мораће да докаже своју сигурност регулаторним телима вероватно путем скупих и дугих клиничких испитивања, преноси портал Кликс.Потрошачи ће такође морати да прихватите нову праксу; старије генерације би могле да будунеодлучне, али истраживања показују да су млађе генерације спремне даиспробају нову храну ако та храна нуди здравствене предности, а истовремено ограничава утицај на околину, рекао је Рашидинејад.
https://sputnikportal.rs/20230623/meso-iz-laboratorije-pusteno-u-prodaju-u-americi-1157576920.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135479837_215:0:2946:2048_1920x0_80_0_0_acb4b443c17eddc15ec16414d37d7db7.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија
Стиже и воће из лабораторије: Нови Зеланд покреће пројекат
Нови Зеланд разматра стварање воћа узгојеног у лабораторији. Научници ће покушати да створе воће без делова који се иначе одбацују попут језгра јабуке или коштице наранџе.
Научници из Plant & Food Researcha намеравају да узгајају воћно ткиво из биљних ћелија за које се надају да ће имати укус и мирис као право воће. Истраживачи сматрају да ће програм помоћи у очувању сигурности хране у земљи.
"Овде на Новом Зеланду, добри смо у узгоју конвенционалних хортикултурних усева", рекао је др. Бен Шон, водећи научник за програм истраживања биљака и хране које подстиче влада.
Програм има за циљ узгој плодног ткива без делова који се обично одбацују попут језгра јабуке или коре наранџе.
„Храна створена у лабораторијама могла би да игра кључну улогу у одрживој пољопривреди, али је још увијек у врло раним фазама развоја“, оцењује др Али Рашидинејад, виши научник за храну.
Будући да је храна узгојена у лабораторији потпуно нови концепт, након што се развије, мораће да докаже своју сигурност регулаторним телима вероватно путем скупих и дугих клиничких испитивања,
преноси портал Кликс.
"Превладавање таквих препрека може трајати годинама, ако не и деценијама", рекао је Рашидинејад.
Потрошачи ће такође морати да прихватите нову праксу; старије генерације би могле да будунеодлучне, али истраживања показују да су млађе генерације спремне даиспробају нову храну ако та храна нуди здравствене предности, а истовремено ограничава утицај на околину, рекао је Рашидинејад.