- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Послуга самоходног минобацача 2С4 Туљпан у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО У новим руским регионима први пут одржани избори: „Јединствена Русија″ убедљиво победила

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 564. Руска војска одбила је три контранапада украјинских снага у купјанском правцу. Руске снаге су за недељу дана извеле шест групних напада на војну инфраструктуру Украјине. Током протекле седмице, руске снаге за ПВО и радио-електронско ратовање неутралисале су 247 украјинских дронова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:46 10.09.2023
Украјинске трупе погодиле су пројектилима из вишецевног бацача граната зграду супермаркета у Доњецку, неколико приватних кућа је уништено у суседним улицама, јавља дописник Спутњика.
Према речима запослених у радњи, у самом супермаркету није било повређених. Граната је погодила трећи спрат, где се налази теретана. Прекинут је и гасовод у згради, а специјалне службе раде на отклањању последица.
Поред тога, најмање шест приватних стамбених зграда је делимично уништено. Према речима локалног становништва, најмање две особе су повређене.
21:40 10.09.2023
У Руској Федерацији одржавају се локални избори. Први пут на њима учествују и грађани нових региона: Доњецке и Луганске Народне Републике и Запорошке и Херсонске области. Како показују подаци локалних изборних комисија, владајућа партија у Русији - "Јединствена Русија" - побеђује на изборима у новим руским регионима.
На основу резултата обраде 100 одсто бирачких листића, "Јединствена Русија" победила је са великом разликом на изборима за законодавну скупштину Херсонске области, изјавила је председница регионалне изборне комисије Марина Захарова. На изборима је учествовало 65,36 одсто бирача региона. У парламент су прошле још и Комунистичка партија, Либерално-демократска партија Русије, партија „Праведна Русија – Патриоте - За истину“.
И у ЛНР "Јединствена Русија" је убедљиво победила са 74,63 одсто гласова, док су у парламент ушле још и Комунистичка партија Русије и „Праведна Русија – патриоте – За истину”.
У Запорошкој области "Јединствена Русија" је освојила 83,01 одсто гласова. У парламент су ушле још и ЛДПР, Праведна Русија - За истину и Комунистичка партија Русије.
На изборима за Народни савет ДНР, након обраде око 90 одсто бирачких листића, "Јединствена Русија" је освојила 78,04 одсто гласова. У Савет су ушли још и Комунистичка партија Русије, ЛДПР, Нови људи и Праведна Русија.
Након окончања изборног процеса, локални парламенти ће изабрати руководиоце нових региона.
21:17 10.09.2023
Украјински војници су за сат времена испалили шест граната калибра 155 мм на Доњецк и четири касетне гранате истог калибра на Горловку, саопштиле су власти ДНР.
20:34 10.09.2023
Кијев ће се укључити у преговоре, ако Москва изађе са таквом иницијативом, саопштио је државни секретар САД Ентони Блинкен.
„Када су преговори у питању, за танго је потребно двоје. До сада нисмо видели знаке интересовања за дипломатију од Владимира Путина. Ако покаже интересовање, онда мислим да ће Украјинци први ступити у преговоре, а ми ћемо бити одмах иза њих. Сви желе да се овај војни сукоб заврши, али он мора да се заврши под поштеним и одрживим условима који одражавају суверенитет и територијални интегритет Украјине", рекао је он у интервјуу Еј-Би-Си.
Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Истовремено, Запад игнорише стална одбијања Украјине да се укључи у дијалог.
19:37 10.09.2023
Британски тенкови "Челенџер 2", уништени током борби у Запорожју, који су испоручени Украјини, остају да рђају на бојном пољу, саопштио је Владимир Рогов, члан Главног савета регионалне администрације.
„Ови тенкови су остављени да рђају на бојном пољу. Украјинска страна је оставила ове гвоздене ковчеге. Тешки су, не могу се одвући“, рекао је он.
Вести о томе да је први британски тенк уништен у Украјини појавили су се 5. септембра. Ову информацију потврдио је и шеф британског Министарства одбране Грант Шапс.
19:05 10.09.2023
Америчка администрација очекује да ће бизнисмен Илон Муск наставити да у потпуности пружа сателитске услуге Украјини, изјавио амерички државни секретар Ентони Блинкен на Си-Ен-Ену, коментаришући вести да је Маск2022. године привремено престао да пружа ове услуге Кијеву.

"Не могу да говорим о конкретној епизоди. Могу да кажем да је Старлинк важно средство за Украјинце да међусобно комуницирају, посебно за војску, да заштите сву украјинску територију", рекао је он и додао да очекују да ће она и даље бити од великог значаја за Кијев.

"Зато се надамо и очекујемо да ће ова технологија остати у потпуности доступна Украјинцима“, додао је он.
Блинкен није коментарисао наводе о наводним Масковим контактима са руском страном по овом питању.
17:01 10.09.2023
На самиту Г20 постигнут је договор о потреби мирног решавања ситуације око Украјине, саопштио је амерички председник Џозеф Бајден.
„Постојао је значајан консензус о потреби за праведног и трајног мира уз поштовање принципа, изложених у Повељи УН, укључујући територијални интегритет и суверенитет“, рекао је он.
Раније је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва рекао да сматра да је неприкладно разговарати о украјинском сукобу у оквиру формата Г20.
16:54 10.09.2023
Европска комисија објавила је појашњења прописа Савета којима се уводе санкције против Руске Федерације, које укључују забрану увоза разне врсте роба из Русије у Европску унију.
Како се наводи у коментару, ова забрана се односи на превозна средства и личне ствари руских држављана.
Документ је структуриран у виду одговора на најчешће постављана питања.
Анекс XXI, на који се коментар ЕК позива, наводи огроман број робе, поред моторних возила. Конкретно, у питању су предмете електронике, алкохол, дуванске производе, козметику, предмете за личну хигијену, накит од племенитих метала и још много тога.
13:35 10.09.2023
Средства за електронско ратовање неутралисала су украјински дрон у близини села Сомово у Орловској области Русије, саопштила је регионална управа на Телеграму.
У саопштењу се додаје да нико није повређен и да је ситуација под контролом.
13:29 10.09.2023
Руска противваздушна одбрана оборила је украјински дрон авионског типа изнад територије Белгородске области. Спречен је покушај Кијева да изврши терористички напад, саопштило је руско Министарство одбране.
13:24 10.09.2023
Русија цени напоре генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у вези са житом, али они су осуђени на пропаст уколико Запад буде само обећавао да ће изаћи у сусрет Москви, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„То је и приморало заменика портпарола генералног секретара УН, господина Фархана Хака, да ових дана на конференцији за медије призна да секретаријат у својим напорима ни на који начин не нарушава режим санкција које су незаконито уведене Руској Федерацији“, рекао је Лавров.
Он је нагласио да су сви напори Гетереша били усмерени на укидање санкција на извоз руског ђубрива и прехрамбених производа.
12:30 10.09.2023
Најновији брифинг Министарства одбране Русије:
Руске снаге су у доњецком правцу одбиле два напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Водјаног и Красногоровке у ДНР;
У Запорошкој области код насеља Лукашово руске снаге уништиле су радарску станицу за проналажење и праћење ваздушних циљева П-18;
У запорошком правцу руске снаге одбиле су шест напада Оружаних снага Украјине код Работина. Убијено је или рањено до 80 украјинских војника и уништена два оклопна возила и два камионета;
Током контрабатеријске борбе уништена је самоходно артиљеријско оруђе „акација“, хаубице М198, М119 и М777 америчке производње, као и оруђа „мста Б“ и Д-20;
Руске снаге погодиле су живу силу и технику украјинске војске код Клешчејевке, Красног и Малоиљиновке у ДНР. Непријатељ је изгубио до 260 војника, два оклопна возила и пет аутомобила;
Код Широког у запорошком правцу руске снаге уништиле су радарску станицу за противбатеријску борбу „артур“ шведске производње;
У краснолиманском правцу руске снаге одбиле су напад украјинске војске код Червоне Диброве. Украјинска војска изгубила је више од 50 војника, а уништено је једно оклопно возило, два камионета, два самоходна оруђа „гвоздика“ и хаубица Д-30;
У јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су напад украјинске војске код Новодоњецког. Убијено је и рањено више од 130 украјинских војника. Такође су уништена четири аутомобила и хаубица „мста Б“;
У купјанском правцу Оружане снаге Русије одбиле су два напада јуришних група украјинске војске код Куземовке у ЛНР. Губици противника износе до 35 војника. Уништен је један украјински тенк, два аутомобила и самоходно оруђе „гвоздика“;
Оружане снаге Украјине су у водама Црног мора изгубиле до 36 војника на три уништена чамца „вилард“;
Руске снаге су средствима за радиоелектронско ратовање уништиле и неутралисале 42 украјинска дрона;
У запорошком правцу руска војска уништила је складишта муниције 82. десантно-јуришне бригаде и 9. армијског корпуса Оружаних снага Украјине;
У херсонском правцу у последња 24 часа убијено је више од 20 украјинских војника и уништено два аутомобила и две хаубице Д-30.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 467 авиона, 248 хеликоптера, 6.582 беспилотне летелице, 436 противваздушних ракетних система, 11.773 тенка и других оклопних борбених возила, 1.149 борбених возила за ракетне системе, 6.319 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 12.883 јединице специјалних војних возила.
12:16 10.09.2023
Украјинске снаге гађале су цивилне објекте у Новој Каховки у Херсонској области, након чега је избио пожар, саопштила је администрација Новокаховског градског округа на Телеграму.
11:42 10.09.2023
Украјинске снаге испалиле су четири касетне гранате калибра 155 милиметара на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
10:56 10.09.2023
Лавров се састао са новим министром спољних послова Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Западне земље нису успеле да „украјинизују“ самит Г20 у Индији
08:57 10.09.2023
Руски ПВО систем уништио је украјински дрон на небу изнад Брјанске области, помоћу којег је Кијев планирао да изведе терористички напад на руску територију, саопштило је у руско Министарство одбране.
08:07 10.09.2023
Украјина ће наставити офанзиву и након што почне хладно време, упркос чињеници да ће борбе бити све теже, изјавио је начелник Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов у интервјуу за Ројтерс.
„Борбена дејства ће се свакако наставити. У условима хладноће, влаге и блата теже је борити се, али ће се контраофанзива наставити“, рекао је Буданов.
Буданов је признао и да контраофанзива иде спорије него што је очекивао. Такође је напоменуо да су, осим минских поља, руски дронови постали кључни фактор који успорава напредовање украјинских снага.
07:30 10.09.2023
Руска авијација и артиљерија погодила је јуришне групе украјинске неонацистичке бригаде „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) у подручју Серебрјанског шумарства, саопштио је начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.
Он је додао да су у краснолиманском правцу руске снаге одбиле три покушаја напада 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
Осим тога, бомбардери групе извели су три напада на два непријатељска командно-сматрачка пункта у областима Червоне Диброве и Серебрјанке. Непријатељ је изгубио до 50 војника, оклопно борбено возило и камионет.
Савчук је додао и да су системи за ПВО такође оборили једну украјинску беспилотну летелицу.
07:23 10.09.2023
У Кијеву су одјекнуле експлозије, а у граду је објављена узбуна за ваздушну опасност, саопштила је украјинска телевизија ТСН.
07:19 10.09.2023
Руски авиони уништили су три десантна чамца Оружаних снага Украјине код Змијског острва, који су се кретали ка Криму, саопштило је Министарство одбране.
„Ноћас су у западном делу вода Црног мора, североисточно од Змијског острва, авиони поморске авијације Црноморске флоте уништили три брза војна чамца америчке производње ‘Willard Sea Force’ са десантним групама Оружаних снага Украјине који су се кретали у у правцу кримске обале“, истакло је Министарство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала