- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Кључ за решавање украјинске кризе ─ одустајање од менталитета Хладног рата

© AP Photo / Andy WongКинеска застава
Кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Решење украјинске кризе налази се у напуштању хладноратовског менталитета, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг на конференцији за медије, коментаришући став у вези са сукобом у Украјини изнет у декларацији Самита Г20.
„Увек смо сматрали да кључ за коначно решење украјинске кризе лежи у напуштању хладноратовског менталитета, обраћању пажње и поштовању разумних брига свих страна у области безбедности, као и проналажењу политичког решења кроз дијалог и преговоре“, рекла је дипломата одговарајући на захтев новинара да прокоментарише став Кине о недостатку „директне критике Русије“ у декларацији Г20.
Она је нагласила да ће Кина остати посвећена миру и преговорима и да ће радити са међународном заједницом на промовисању политичког решења украјинске кризе.
Дипломата је додала да је декларација самита лидера Г20 постигнута консензусом свих страна и одражава консензус свих држава-чланица.
Према њеним речима, Кина заузима „непроменљив и јасно дефинисан став“ о украјинском проблему.
Такође је истакла да је Самит Г20 имао за циљ решавање економских питања и да то „није платформа за решавање проблема у области геополитике и безбедности“.
Раније је индијски премијер Нарендра Моди саопштио да је на Самиту Г20 усвојена Њуделхијска декларација. У њој се, у контексту догађаја у Украјини, наводи да све земље морају да се уздрже од претње силом или употребе силе за стицање територија.
Припадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СВЕТ
Кинески лист: Став Г20 о Украјини показао раст утицаја незападних земаља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала