- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Одржана светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на фестивалу у Торонту

© Фото : Уступљено Спутњику/ Maciej BiedrzyckiОдржана светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на фестивалу у Торонту
Одржана светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на фестивалу у Торонту - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Дугометражни анимирани филм „Сељаци“, у копродукцији „Дигиталкрафт“-а из Србије, продуцената Ивана Прибићевића и Јелене Ангеловски, имао је светску премијеру 8. септембра у програму „Special Presentations“ 48. Торонто Интернационалног Филм Фестивала (TIFF).
На овом остварењу редитељке Дороте Кобиела Велчмен и редитеља Хјуа Велчмена, номинованих за Оскара, Златни глобус и БАФТА награду за филм „С љубављу, Винсент“ о животу Винсента Ван Гога, радило је 22 сликара из Србије уз супервизоре Бисерку Петровић и Владимира Винкића, заједно са VFX тимом продуцентске куће „Дигиталкрафт“.
Инострани копродуценти филма су „BreakThru Films“ из Пољске и „Art Shot“ из Литваније.
Радња се темељи на роману Владислава Рејмонта, добитника Нобелове награде.
„Сељаци“ је трагична прича о сељанки Јагни која је приморана да се уда за много старијег, богатог фармера Борину, упркос својој љубави према његовом сину Антеку.
Временом, Јагна постаје предмет зависти и мржње сељана и мора да се бори да сачува своју независност.
Радња се одвија на пољском селу на прелазу из 19. у 20. век, а драматични преокрети приче везани су за промене годишњих доба, тежак рад на пољима и традиционалне локалне празнике.
Овај јединствени микросвет сеоске заједнице служи као повод да се исприча универзална и актуелна прича, о трагичној љубави и животу у малој заједници где правила и традиција одређују улоге свакога, а излазак из очекиваног може да резултује исмевањем и одбацивањем.
© Фото : Уступљено Спутњику/Maciej BiedrzyckiПремијера у Торонту
Премијера у Торонту - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Премијера у Торонту
Претходни филм редитељке Дороте Кобиела Велчмен и редитеља Хјуа Велчмена, „С љубављу, Винсент“, зарадио је 42 милиона долара на благајнама.
“Сељаци“ је снимљен истом техником која је освојила срца фанова широм света, а која подразумева да се сваки фрејм ослика четкицом и бојама.
Прво је снимљен играни филм са правим глумцима, на основу сценарија Дороте иХјуа Велчмана, из кога су сликари добијалисцене које треба да осликају.
„Сваки сликар добије кратак снимак из филма од пар секунди. Неко добије и минут или два па се сликање одужи на шест месеци. Онда следи систем пиши-бриши тако што сваки сликар слика фрејмове трудећи се да то буде у складу са стилом који смо оформили на почетку. Када заврши једну слику, фотографише и прелази на другу тако што претходну делом обрише или је дослика или потпуно обрише. Фотографије се повезују у филмић. Раде се две-три слике дневно и сваког дана сваки сликар производи нови филмић, који се шаље редитељки. За 'Винсента' смо радили 12 слика за секунду филма, сада смо почели са три слике за секунду па смо прешли на две за две секунде“, појаснила је за процес рада на филму Бисерка Петровић.
Торонто Интернационални Филм Фестивал постоји од 1976. године и најзначајнији је филмски фестивал на северноамеричком континенту, са годишњом посетом од преко 400.000 људи.
Ове године на програму су нова остварења Ричарда Линклејтера, Александра Пејна, Хироказу Коре-Еде, Итана Хоука, и многих других реномираних редитеља.
У студију„Лумина“ у Београду настаје нови дугометражни анимирани филм „Сељаци“  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
КУЛТУРА
Шест месеци сликања за минут филма: Српски уметници кључ успеха у светском пројекту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала