- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ухапшени украјински агенти: Припремали нападе на железнице у Белорусији

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаПрипадници белоруске тајне службе на вежбама у Витебском региону
Припадници белоруске тајне службе на вежбама у Витебском региону - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Припадници Комитета државне безбедности Белорусије (КГБ) ухапсили су диверзанте који су се спремали да минирају железницу. Њих је врбовала Служба безбедности Украјине, саопштио је КГБ, пренела је агенција „Белта“.
Како се наводи, припадници КГБ идентификовали су и притворили чланове три групе који су припремали терористичке нападе на железници у Столбцовском и Толочинском округу (Минска и Витебска област). Код њих су пронађени експлозиви и детонатори.
Један од осумњичених, који се спремао да постави експлозив на прузи у Минској области, самоиницијативно се повезао са Службом безбедности Украјине и у припрему терористичког напада укључио је и бившег колегу. Држављанин Украјине, који се бавио организацијом напада у Витебској области, ангажовао је двојицу Белоруса који су умели да рукују експлозивима.
Припадници КГБ такође су ухапсили држављанина Украјине који је преко белоруске границе илегално пребацио малокалибарско оружје, експлозив и беспилотне летелице. Окривљени су у истражном затвору КГБ где дају признања.

Како наводи лист „СБ. Белорусија данас“, групе диверзаната Службе безбедности Украјине разбијене су током последње недеље августа, а њихов циљ било је извођење саботажа и терористичких напада не само у Белорусији, него и у Русији.

Они су планирали да дигну у ваздух железнице у тренутку проласка путничких возова, што би резултирало великим бројем жртава.
„Противник је имао за циљ максималан број људских жртава“, рекао је заменик шефа истражног одељења КГБ Константин Бичек у најави филма о хапшењу диверзаната.
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
РУСИЈА
У Русији спречено више од 70 великих терористичких напада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала