Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Од свих тема Хрват и Бугарин нашли да причају да Србија мора да уведе санкције Русији /видео/

© Tanjug / RADE PRELIĆПредседник Србије Александар Вучић у Скопљу
Председник Србије Александар Вучић у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Председник Александар Вучић прокоментарисао је изјаву шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића Радмана да Србија мора да уведе санкције Русији и поручио и Хрватској и Бугарској да брину своје бриге и да се не мешају у политику Србије.
„Како се сетише тога да причају да Србија мора да уведе санкције Русији. Од свих тема, нађоше се Хрват и Бугарин да причају о томе шта Србија треба да ради“, приметио је Вучић.
Замолио их је да се не мешају у политику Србије.
„Имате доста својих мука и проблема, брините, ви Бугари шта ћете у својој, Хрвати шта ће у својој земљи и немојте да се мешате у послове Србије и да се правите много паметни“, казао је Вучић након састанка лидера Процеса Брдо-Бриони у Скопљу.
Грлић Радман је раније данас у Софији, на конференцији за новинаре са бугарском колегиницом Маријом Габријел, рекао да Србија, као и друге земље Западног Балкана које су се определиле за Европску унију, морају следити начела и спољну политику ЕУ, што подразумева и санкције Москви.

„О санкцијама одлучујемо сами као суверена земља“

Вучић је поручио да Србија, по питању санкција, одлучује сама као суверена земља и да се по томе разликује од Приштине.

„Што се тиче санкција, о санкцијама одлучујемо ми сами као суверена земља и у томе се разликујемо од Приштине, не по питању Русије, Украјине, не знам чега већ по питању тога ко јесте суверена земља, а ко то није и никада неће бити“, рекао је Вучић.

Вучић је тако прокоментарисао изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија за естонски медиј Делфи који је рекао да је Србију „немогуће без бича одвојити од Русије“.
„За мене је интересантно како неки људи сматрају да је могуће да имају право да траже од неких трећих да примењују бич према једној сувереној земљи посебно када нарушавате повељу УН и нарушавате територијални интегритет једне земље. Пошто је толико снажан и толико јак и одређивао би судбину свих народа у Европи, разуме се и српског, не знам само што сам не употреби тај бич па покаже како ће то да се обрачуна са било ким. Срамота је да неко ко себе сматра лидером било чега, ма како мислио о себи високо, да такав језик и такав речник користи“, закључио је Вучић.

„Проблеме с Приштином оставили смо за четвртак и Брисел“

Вучић је изјавио да су се на скупу у Скопљу трудили да пронађу заједнички именитељ и разговарали о европској будућности, као и да је била конструктивна расправа.
"Код неких је нешто већи ентузијазам, код неких мало мањи. У сваком случају у врло коректној и конструктивној расправи је протекао данашњи дан. Није било великих свађа и туча, пошто смо ми и Приштина оставили наше проблеме за четвртак и Брисел", рекао је Вучић.
Поводом предстојећег састанка у Бриселу, Вучић је рекао да очекује да ће састанци бити тешки, јер, како је напоменуо, ниједан није био лак.
„То није зато што разговарамо са Аљбином Куртијем, већ зато што разговарамо са представницима Брисела, за које знате да шта год они рекли, увек ће да подржавају независност Косова на један или други начин“, истакао је Вучић.
Он је навео да не очекује ништа добро од састанка на највишем нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу, али и истакао да ће Србија увек да покушава да дијалогом и разговором решава проблеме.
„Ми не бисмо да користимо бич, као што би Курти да користи бич против Србије, много је јак, да понесе још један бич, можда му тај један не буде довољан“, рекао је Вучић.
Данас се, додао је Вучић, више говорило о односу самог региона Западног Балкана према ЕУ, него о било чему другом.
„Шта је то што бисмо могли да тражимо од различитих роминг иницијатива према целој Европи до успостављања 'зелених линија' до заједничког тржишта, до онога, како пише у самој декларацији - што је раније могуће да се постане чланица ЕУ, односно да се добије чланство најкасније до 2030. године. То су по мом мишљењу лепе жеље, али ко сам ја да рушим оптимизам код неких других и да умањујем амбицију неких других, тако да је моје било да прихватим - супер ако тако буде, а да ли ће да буде, нисам сигуран“, навео је Вучић.
Додаје је да не очекује да ћемо убрзо ући у Европску Унију, иако многи наводе супротно.
„Ја сам политички ветеран. Не могу да верујем да ћемо ући у ЕУ 2026. године, неће нас примити ни 2027. ни 2028. године, ни да дубимо на глави. Нећу да лажем народ ни због избора ни због чега“, казао је Вучић.

„Опозиција ће одговор о изборима добити до краја месеца“

Вучић је најавио да ће опозиција, која је данас предала захтев за одржавање ванредних парламентарних и београдских избора до краја године, добити одговор до краја месеца.
Он је рекао да је чуо да је део опозиције доставио писмо данас у Председништву, додајући да ће га прочитати кад се буде вратио.
Истакао је да ће до краја месеца добити одговор који ће, како је навео, бити најбржи и најконкретнији одговор.
„Пошто видим да траже парламентарне и београдске изборе најбржи и најконкретнији одговор који један председник који је надлежан ако ништа друго да расписује парламентарне изборе ће им пружити у складу са демократским принципима и начелима, али и им одговорити на све глупости. Добиће и усмени и писмени одговор“, рекао је Вучић.
Вучић је додао да верује да ће се опозиција обрадовати његовом одговору.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
РЕГИОН
У Скопљу почео Самит процеса Брдо-Бриони, присуствује Вучић /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала