Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Не могу уништити вољу Срба да опстану“: Живојин Ракочевић о паљењу кућа повратника на КиМ

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуУ општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића.
У општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Слике паљења куће повратничке породице Јаначковић из Новог Села Мађунског код Вучитрна су апокалиптичне, изјавио је књижевник и новинар Живојин Ракочевић, истичући да се, међутим, воља Срба да буду на свом не може уништити.
Ракочевић је указао да има и горих слика и да се хиљаде Срба више не усуђује да оде на своја имања.
Он је рекао да познаје то село и те људе и да су то биле јаке породице, великих домаћина и добрих земљорадника.
„Ти људи су заиста били пример свима и са таквима се најчешће обрачунава систем“, казао је Ракочевић.
Он је за Косово онлајн навео да је мишљење да тај домаћин не може и не сме више да се врати, јер ће да се скући и одржи, доминантно код комшија, јавности, институција, који му поручују: „Не можеш да се вратиш“.
Радомир Јаначковић, чија је кућа запаљена, изјавио је раније да се то догодило непосредно након што је одбио да је прода Албанцима.
„Морате да знати да ти домаћини, који гледају своје имање и који неће да га продају, јесу та сила косовских Срба којој нико ову земљу не може узети и која је директно уграђена, и у Самодрежу суседном, и у Храм у Прилужју, и у све оно што се чини да је уништено. Није уништено и не можете уништити ту трпељивост, ту вољу, и ту потребу за слободом и ту потребу да се буде на свом“, поручио је Ракочевић.
Он је навео да је последњих година свако ко жели да поврати своју имовину на КиМ директно угрожен, било тиме да ће његова имовина бити спаљена, узурпирана, или ће бити пријављен да је починио ратни злочин.
„Хиљаде Срба се уопште не усуђује више да излази на своја имања, да нешто ради на њима, да има некакве планове са том имовином, јер ће их тамо неко видети, упреће прстом и рећи ће: ‘Ти си урадио то и то, крив си, ти си ме шамарао, малтретирао…Ти си Србин и ти не можеш тамо да идеш’“, навео је Ракочевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала