- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија никада није била колонизатор, за разлику од Запада

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Русија никада нигде није била колонизатор, за разлику од Запада, изјавио је председник Русије Владимир Путин и додао да нико у Африци неће заборавити како су западне земље превозиле људе у кавезима и наметале кредите афричким државама.
„Шта су радили бивши колонизатори? Далеке 1957. године, недавно су ми показивали фотографије, у европске земље, рецимо, у Белгију, доводили су из Африке људе у кавезима. То се не може гледати без суза“, рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума.
Према његовим речима, ти људи су као целе породице или одвојено деца стављани у кавезе и показивани.
„Какоје то могуће?! То нико у Африци неће заборавити“, рекао је шеф државе.
„И сада још увек покушавају да командују (западним земљама) да тамо (у Африци) спроводе своју генерално неоколонијалну политику. Оптеретили су све афричке земље, они тамо дугују трилионе долара. То јест, створили су кредитно-финансијски систем са афричким државама, у оквиру којег афричке земље уопште не могу да отплате кредите који су им дати. То чак није ни кредитни однос – него нека врста обештећења“, додао је председник.
Путин је истакао да Русија никада није била колонизатор.
„Наша сарадња увек се градила на равноправним основама или са жељом да помогнемо и подржимо, а оне земље које покушавају да се такмиче са нама, укључујући и сада, оне су спроводиле потпуно другачију политику. Када људи упореде оно што се дешавало раније у сарадњи са Русијом, са Совјетским Савезом и са другим земљама, наравно, све иде у корист Русије“, оценио је руски лидер.
Он је додао да је данас потребно водити рачуна о томе и имати то на уму.

САД врше притисак на партнере

Путин је приметио да се у спољној политици не може радити ништа што је супротно интересима других земаља, као што то чини Запад, вршећи притисак на партнере.
„И управо ту грешку сада праве водеће западне земље и пре свега Сједињене Америчке Државе. Оне врше притисак на своје савезнике и своје такозване партнере. Немају пријатеље, имају само интересе“, нагласио је Путин.
Он је додао да Русија, са своје стране, не види никакве потешкоће у обнављању својих позиција у оним земљама којима је пре много година пружала помоћ.

Интереси Русије на првом месту

Путин је истакао да Русија ставља интересе државе у први план и тога се не стиди.
„Само будућа поколења могу објективно да оцене шта смо урадили за земљу. Знате, сећам се шта је кнез Потемкин једном писао Катарини II када се радило о присаједињењу Крима. Не могу дословце да вам цитирам, али могу да пренесем значење. Он је писао следеће: ‘Проћи ће време и будућа поколења ће нас кривити што сте могли да припојите Крим, а нисте, и биће вас срамота’. Интереси државе су на првом месту. Руководимо се управо тим разматрањима. То нам је најважније и тога се апсолутно не стидимо“, рекао је Путин одговарајући на питање шта је са председниковог становишта урађено исправно, а где су направљене грешке.
Он је додао да Русија треба да буде самодовољна, што не значи изолована.
„Све то мора да се оствари у томе да наша земља, укључујући и у области безбедности и одбране, мора да буде самодовољна. Али то не значи изолацију земље. То значи да ћемо ми у сарадњи са нашим партнерима и пријатељима, у интеграцији са огромном већином земаља које представљају већину становништва... развијати сопствену државу и чинити је још јачом“, оценио је Путин.
„Али у исто време, морамо обавезно сачувати душу Русије. Наш мултинационални и мултирелигијски народ“, додао је Путин.
Према његовим речима, ова хуманитарна компонента ће, заједно са науком, образовањем и реалном производњом, бити основа на којој ће земља „ићи напред, осећајући се и схватајући себе као суверену, потпуно независну државу са перспективом развоја“.
„Тако ће и бити“, закључио је Путин.
VIII Источни економски форум одржава се 10-13. септембра 2023. године у Владивостоку на територији кампуса Далекоисточног федералног универзитета. Агенција РИА Новости је генерални медијски партнер форума.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РУСИЈА
Путин: Запад уништава систем финансијских односа, глобална економија се мења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала