- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх позвао на уједињење војних, политичких снага и цркве за победу над силама зла

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх Московски и целе Русије Кирил: Наша црква никад неће оставити у невољи своју браћу у Украјини, нити ће их напустити. Ми никад нећемо пристати на промену светих канонских граница наше цркве, јер је Кијев духовна колевка свете Русије, као што је Мцхета за Грузију или Косово за Србију.
Патријарх Московски и целе Русије Кирил: Наша црква никад неће оставити у невољи своју браћу у Украјини, нити ће их напустити. Ми никад нећемо пристати на промену светих канонских граница наше цркве, јер је Кијев духовна колевка свете Русије, као што је Мцхета за Грузију или Косово за Србију. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је војне и политичке снаге, као и цркву која треба за њих да се моли, да учине све за победу над силама зла.
Према његовим речима, пред Русијом је данас најважнији задатак да изађе као победница из ове борбе, коју су тренутно против ње покренуле силе зла.
Он је такође додао да апсолутно не треба умањивати сложеност тренутка који се проживљава.

„Сада је потребна мобилизација свих: војних и политичких снага. Наравно и Црква мора бити мобилизована, пре свега да би се молила за наше власти, војску, као и за то да буде тамо, на првој линији фронта, као наши дивни свештеници пукова који раде и, нажалост, гину, али не напуштају линију фронта“, рекао је патријарх пре литије са моштима кнеза Александра Невског након литургије у Александро-Невском горњем храму Благовештенске цркве Александро-Невске лавре.

Патријарх је подсетио да је већ пет свештеника погинуло на фронту.
„Вера је та снага која може да мобилише све остале људске снаге“, закључио је руски патријарх.
Дванаестог септембра 1724. године (30. августа по старом календару) оснивач Санкт Петербурга цар Петар Први пренео је мошти светог блаженопочившег кнеза Александра Невског у мушки манастир који је основао, а које су раније почивале у Рождественском сабору у Владимиру.
Овај догађај Руска црква је почела да обележава као празник у спомен на светог кнеза.
Александар Невски поштује се као светац у многим православним црквама, а као владар најпознатији је био по успесима у борби против страних завојевача који су напали Стару Русију са истока и запада. У тој борби није имао пораза. Остала је упамћена кнежева победа над витезовима-крсташима из 1242. године.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
РУСИЈА
Руски патријарх: Монголи су од нас само тражили данак, а Запад - душу, разум, вољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала