- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Тунел не би могао бити прокопан без помоћи из суда“: Абазовић на месту бизарне провале /фото/

© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaПремијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министар правде Марко Ковач и министар унутрашњих послова Филип Аџић посјетили су стан из ког је пробијен тунел до Вишег суда. Абазовић је казао да је ово подривање темеља државе у формалном и суштинском смислу.
Он је саопштио да је његов став да неко из Вишег суда мора бити укључен у ове активности, јер се почетак копања тунела поклапа са почетком реновирања зграде суда.
Он је казао да ће тражити одговорност представника те институције.
"Сматрам да је ово подривање државе, у суштинском и у формалном смислу. Мислим да смо на добром трагу да истрага покаже свој успјех. Данас ће бити одржан Биро за оперативну комуникацију, сјутра вјероватно Вијеће за националну безбједност... Мафија, колико год била снажна финансијски, колико год имала подршку унутар институција система, укључујући и судство, неће побједити државу. То колико је нарко-картел инволвиран у Црној Гори, то је изнад свега што неко може да замисли. Сматрам да су они много десетковани и да су ово потези очајника, вјероватно у правцу да се контаминира доказни материјал. Али ево, како су и раније покушавали, мислим да је и ово осујећено, и да треба да видимо да оне који су ово направили приведемо правди", казао је Абазовић новинарима.
Сматра да ово није могло да се уради без "помагача унутар институције Вишег суда".
"Начин на који су почели радови, термин који је сличан термину почетка реновирање зграде... Има пуно ствари које се могу довести у логичну везу. Ово је мој став на који имам право. Мислим да је ово покушај координиране акције, која је, међутим, осујећена... Евидентирано је више лица која се могу довести у везу, сад треба пустити да оператива ради свој посао, а онда да се крене у реализацију", поручио је Абазовић.
© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaОткривен тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.
Откривен тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду. - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Откривен тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.

Након посјете Влада је објавила фотографије тунела

Истрага је до сада показала да је предмет против кавачког криминалног клана један од испретураних у депоу подгоричког Вишег суда, након што је мафија пронашла начин да уђе у просторије те институције.
Један од извора тврди да је тунел копан најдуже мјесец и по. Према тим информацијама, стан у сутерену зграде, наспрам бочне стране суда, власници су издали крајем јула. Акција је највјероватније спроведена у августу, док је на одмору била већина запослених у државној управи, па и у Вишем суду.
Закупци стана највјероватније су користили лажна документа. Станодавци су саслушани јуче послије подне у подгоричкој полицији. Власница је рекла да не познаје особе које су стан узеле под кирију.
© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaИстражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.

За шта служи прокопани тунел?

Прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао је бити коришћен за бјекство неког од затвореника или за ликвидације, или да се склоне докази код појединих предмета, претпостављају истражитељи.
Предсједник Вишег суда Борис Савић саопштио је на конференцији за медије да су информације да је нешто украдено из депоа Вишег суда неистините, али да је откривен тунел који је прокопан испод зграде суда. Он је рекао да су ствари испретуране, али да ништа не недостаје. Поручио је и да недостатак неких предмета не би направио ненадокнадиву штету јер су докази извјештачени.
© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaПремијер Црне Горе Дритан Абазовић и министар правде ЦГ Марко Ковач.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић и министар правде ЦГ Марко Ковач. - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић и министар правде ЦГ Марко Ковач.
Шеф Управе полиције Никола Терзић казао је јуче за “Вијести” да истрага о обијању судског депоа иде у добром смјеру, али и полемисао са изјавом предсједника Вишег суда Бориса Савића да готово ништа не недостаје из тог објекта.
„За разлику од предсједника Вишег суда, који је саопштио да готово ниједан доказ из депоа не недостаје, мислим да нико није уложио толики труд и напор због рекреације, иако бих волио да је он у праву, а да ја гријешим. Плашим се да ће истина бити другачија“, казао је Терзић.
Он је истакао да полиција чини све на расвијетљавању тог догађаја.
„Активности које полиција предузима на расвјетљавању обијања депоа Вишег суда иду добром динамиком у смислу проналаска, фиксирања и изузимања материјалних доказа који ће нас, искрено се надам, у веома кратком временском периоду довести не само до извођача, већ и до наручилаца радова. Овај случај показује да људи с оне стране закона не мирују. Међутим, нека буду сигурни да не мирујемо ни ми и да ћемо их ускоро извести пред лице правде”, казао је он.
Он се осврнуо и на чињеницу да службеници Управе полиције и даље обезбјеђују зграде судова и тужилаштава, иако је законом другачије прописано.
„Иако је одавно требало да буде формирана друга служба која би се бавила пословима заштите објеката судова и тужилаштава, службеници Управе полиције и даље чувају те објекте, упркос свим потешкоћама и проблемима у раду. То наравно чинимо у циљу ефикасније заштите, излазећи им у сусртет“, казао је вршилац дужности директора Управе полиције, Никола Терзић.
Основни суд у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
ДРУШТВО
Несвакидашњи покушај пљачке: Прокопан тунел до депоа Вишег суда у Подгорици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала