- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕКСКЛУЗИВНО Захарова за Спутњик: Чудовиште које је створио Запад већ показује зубе – добићете своје

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Запад је изабрао пут нескривеног спонзорисања кијевског терористичког режима, али добиће шта су заслужили, јер чудовиште које су створили већ почиње да им показује зубе и да их уцењује, изјавила је портпарол МИП-а Русије Марија Захарова у интервјуу за Спутњик на Источном економском форуму.
Захарова је у оквиру интервјуа испричала и шта очекује од састанка лидера Русије и Северне Кореје Владимира Путина и Ким Џонг Уна на Далеком Истоку, као и о томе како ће Москва реаговати на британску обуку украјинских диверзантских група које су припремале нападе на руској територији.
- Једна од главних вести последњих дана је посета лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна Русији. Која су очекивања од преговора?
Знате, судећи по пленарној сесији Источног економског форума, која је трајала три сата, чини ми се да је главна тема геополитичке промене, које се не догађају само у теорији, већ које имају конкретне контуре. Видимо како се у пракси реализују разговори о томе да би свет требало да буде правичнији. То је одговарајућа синергија коју је показала „Група двадесет“ и то није доминација „седморке“ унутар „двадесетице“, нити повици из светских престоница, у погледу, како кажу развоја. Више не знам које све формулације не смишљају, а права синергија и речи су повезани са тим истим БРИКС-ом, са тим истим земљама у развоју унутар Г20. То је ширење БРИКС-а, дедоларизација, прелазак на трансакције у националној валути, не као супротстављање, не као алтернатива нечему добром, већ као излаз из тих бесконачних криза које стварају САД. То је основна агенда данашњег дана. Наравно, веома су важни билатерални контакти. И ситуација на Корејском полуострву, безусловно, има најважнији значај за безбедност и стабилност у региону.
Међутим, и ту не можемо без прекоокеанских пријатеља. Потребно је одати признање анализи Министарства иностраних послова Русије, нашим експертима и дипломатама, који су више пута говорили о томе да се иза те буке и јавне кампање која се, као и увек, одвијала у мејнстриму западних медија, морају видети реалне чињенице. Рашчлањивали смо више пута етимологију тога шта се догађало око Северне Кореје. Говорили смо о томе како то изгледа у стварности, и да је то велика разлика. Причали смо о свим догађајима који су деценијама испровоцирани Сједињеним Америчким Државама са циљем да се супротставе две Кореје. Притом им се не даје могућност да се нормално договарају, и мислим, да би се без САД-а одавно договорили. Сигурна сам у то. Такав су експеримент спроводили и у односу на Пекинг и Тајпеј. Већ смо видели како Пекинг и Тајпеј одржавају самите и састанке, и све је ишло у добром правцу, мирно, спокојно, међутим, Вашингтон се умешао. Сада видимо погоршање и у овом правцу. И то није једина ствар. Дакле, наравно, то је најважнија, једна од најважнијих компоненти слике која се сада формира, у овој фази, у Азијско-пацифичком региону.
- Шта мислите, колико ће се активирати практична билатерална сарадња са Пјонгјангом која је прекинута због пандемије?
- Она се већ обнавља. Заиста, Корејско полуострво је тешко преживело пандемију. Свака земља на Корејском полуострву је из целог низа разлога, имала своје методе да превазиђе пандемију и њене последице. Постоје и друга питања али сматрамо да се зато лидери држава састају како би их решили уз узајамно поштовање.
- Председник Русије је на пленарној седници Источног економског форума рекаo да су ухапшени украјински диверзанти сведочили да су диверзантске групе планирале да изврше терористичке нападе на електране, нуклеарне објекте на територији Русије и истакао да су их припремали британски инструктори. Да ли ће Москва предузети некакве акције против Лондона, на пример, упутити демарш?
- Да, сигурно ће бити предузети неки кораци, као што смо радили и пре тога у континуитету, и обавештавали Лондон и јавно и дипломатским каналима да је неприхватљиво учешће у таквим активностима.
Подсетићу да је овај, како га на Западу називају, прехрамбени споразум, а ми – црноморска иницијатива, пакет споразума, већ пре практично тачно годину дана био обустављен. Као што се сећате, разлог су биле управо исте те диверзије и терористички акти који су извршавани против руских бродова управо уз учешће Британије, британских специјалних служби, инструктора, то је већ питање нијанси, али Лондон је био директно и непосредно умешан. Управо зато ми ово зовемо хибридним ратом против наше земље. Управо зато Украјину називамо инструментом и никаквих илузија по том питању немамо.
Они су изабрали овај пут нескривеног спонзорисања кијевског терористичког режима, али добиће шта су заслужили и у смислу да ово чудовиште које су створили већ почиње да им показује зубе и да их уцењује. Изјаве Зеленског које је цитирало издање „Економист“ сведоче о томе. Зеленски је рекао да ако Запад у неком тренутку помисли да престане са плаћањем свих наручених убистава – то ја говорим мојим речима, онако како то заправо јесте – онда ће украјински грађани, избеглице на европској територији бити сатерани у ћошак и Европа ће се суочити са проблемима. У преводу све звучи веома једноставно – представници кијевског режима налазе се на територији земаља ЕУ и Европе, НАТО. Генерално, имају статус избеглица или расељених лица. Према речима Зеленског, они су, у ствари, ‘успаване’ борбене ћелије, борбене јединице које дремају, а у било ком моменту када то буде погодно, неопходно или потребно, све ће бити активирано.
– То је својеврсна уцена.
Горе од тога. Ово је апсолутно јасна изјава о почетку терористичке активности, која не подразумева само експлозије и диверзије, већ терористичка активност, њен добар део подразумева и информациону диверзију. Ово је информациони рат, психолошко утицање на објекат, и та психолошка компонента је кључна.
Видимо колико то личи на активност Ал Каиде или ДАЕШ-а (организације проглашене за терористичке и забрањене у Русији), забрањених организација (Осаме) Бин Ладена или људи који су ишли његовим путем. Кад је реч о украјинским избеглицама, како их је назвао Зеленски, који су због ситуације сатерани у ћорсокак, какве су то избеглице? Каква су то расељена лица? Избеглице су људи који су принуђени да напусте своја места јер су небезбедна. А, они су сами одабрали пут потискивања свега руског, пут мржње. Они нису избеглице, већ их је Зеленски јасно одредио као неке јединице које се могу активирати на разне начине и од којих неко може извршавати терористичка акта. Нажалост, то је прогноза која чека Европску унију. Они ће активно учествовати у унутрашњем политичком животу, спроводећи логику и уцене и прецизног терористичког утицаја. Њих је Запад само томе и учио свих 10 година. Сада се цела та прича преместила у ЕУ. Управо о томе је говорио Зеленски. Ми то схватамо, али обични људи у ЕУ не разумеју. Они чак не схватају шта прича, шта наговештава.
Они којима је упућена ова порука, они такође разумеју, јер су давали новац за „мајдане“, они су обучавали украјинске екстремисте кијевског режима у прибалтичким земљама и Пољској. Они су их снабдевали и покривали политички. Они разумеју, шта им Зеленски говори.
– Односно, у току је некакав реекспортмајдана?
– Наравно, управо тако. Хвала за то одлично поређење. Баш тако ће и бити. Куда све то води, ко зна. У Европи је већ било терористичких аката. Сећате се експлозија око новогодишњих празника, масовних догађаја. То је њихов одраз - умерени терористи, које је Запад својевремено и хранио и слао у регионе, а онда су се вратили. Али, сада је ситуација гора. Сада ће те украјинске избеглице имати оружје које су испоручивале западне земље, пре свега ЕУ, којим су прекршиле сопствене извозне обавезе о премештању наоружања. Они га већ имају, јер је преплавило „црно“ тржиште за ових годину и по дана.
О свему томе Зеленски говори између редова.
– Председник Путин је, говорећи о изјави америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекао да ако САД говоре у име Украјине, онда треба да пониште указ који је Зеленски потписао о забрани преговора са Русијом. Шта мислите, хоће ли повући ту одлуку?
Ово је апсолутна дихотомија америчке дипломатије и срамно је и непристојно такво понашање. Не знам како могу да погледају у очи својим грађанима, јер су буквално пре пола године изјављивали на сав глас да ће се сукоб решити само на бојном пољу, никаквим преговорима. Зар то није Блинкен говорио? Што се тиче конкретне ситуације, мислим да ће смислити неке казуистичке фразе како би направили привид да теже ка миру у позадини непостојања практичних корака у том правцу. Односно, они ће смишљати неке апсурдне, противречене формуле – формула мира Зеленског, не говори ништа о миру, већ само о сценаријима борби и тако даље, али то се зове „формула мира“, тако да испадне да је Украјина спремна за мир и да је само потребно да јој Русија то каже и предложи.
Јасно је шта је довело до оваквог развоја догађаја, каква је узрочно-последична веза, ко стоји иза чега и шта је могло бити спасоносно, а то су Мински споразуми. Састанак у Џеди поводом наводно мировне иницијативе Зеленског је покушај да се што је могуће више земаља или конкретних личности увуче у целу причу под називом „мировна инцијатива Зеленског“ у било ком облику.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РУСИЈА
Украјина нема више кога да мобилише: Кључне Путинове поруке из Владивостока
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала