- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Земље Централне Европе разматрју проширење забране увоза пољопривредних производа из Украјине

© AP Photo / Andrew KravchenkoУтовар пшенице у Измаилу у Украјини
Утовар пшенице у Измаилу у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Пет централноевропских земаља неће се ограничити продужењем ембарга на увоз четири врсте житарица и уљарица из Украјине, већ ће припремити проширену листу забрањених украјинских пољопривредних производа, уколико Европска комисија не одржи мораторијум на њихове испоруке, изјавио је министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађ.
„Брисел ћути и ми морамо да предузмемо мере на националном нивоу“, рекао је Нађ у вези са забраном увоза пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета из Украјине која истиче 15. септембра.
Мађарски политичар посетио је у уторак Букурешт, Софију и Братиславу, где је о овом питању разговарао са колегама из Румуније, Бугарске и Словачке. Према његовим речима, они су се сложили да „ако у Бриселу не буде донета одлука о продужењу мораторијума, онда ће морати да делују појединачно у оквиру националне надлежности“.
Са своје стране, пољска влада је већ усвојила резолуцију о забрани увоза житарица из Украјине после 15. септембра.
Према Нађовим речима, пет централноевропских земаља намеравају да координирају своја дејства у вези са украјинским пољопривредним производима.
„Забрана увоза неће важити само за четири врсте производа. Направићемо њихову проширену листу, јер је важно да се спречи нарушавање ситуације на домаћем тржишту“, објаснио је он.
Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка траже од Европске комисије да ову забрану продужи најмање до краја године, истичући да је испорука украјинског жита на њихова тржишта по дампинг ценама раније нанела велику штету локалним пољопривредницима.
Премијери пет земаља Европске уније су се крајем марта обратили шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом житарица из Украјине. У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наводи се да су „проблеми повезани са значајним повећањем понуде украјинских производа на тржиштима земаља-чланица ЕУ, а посебно оних која се граниче са Украјином. Конкретно дошло је до невиђенога раста увоза житарица, уљарица, јаја, живине, шећера, сока од јабуке, бобичастог воћа, јабука, брашна, меда и тестенина.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
СВЕТ
Зеленски запретио ЕУ судом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала