- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Љути на цео свет: Зашто се кијевски званичник обрушио на Индију и Кину

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаСаветник украјинског председника Михаил Подољак
Саветник украјинског председника Михаил Подољак - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак оптужио је Индију, Кину и друге земље да нису способне да анализирају последице сопствених корака, рекавши да имају „слаб интелектуални потенцијал“. Руски експерти оцењују да кијевски режим трпи неуспех у покушају да окрене све против Москве и на крају сам постаје изопштеник.

„У чему је проблем Индије, Кине и других земаља. Проблем тих држава је у томе што не анализирају последице сопствених корака. Те земље, нажалост, имају слаб интелектуални потенцијал. Да, Индија је послала ровер и већ шета по Месецу, али то не значи да та земља тачно разуме шта је савремени свет“, рекао је Подољак у интервјуу за лист „Ново издание“.

Како је додао, Индија, Кина, Турска и друге земље, које нису желеле да погоршавају односе са Русијом, „ефикасно зарађују“ на оружаном сукобу у Украјини.
Подољак је такође критиковао и УН, ИАЕА, Црвени Крст и организацију „Амнести интернешенал“, рекавши да је реч о „фиктивним организацијама које трују нашу свест проценама које нису ни за шта“. Такође је оптужио међународне структуре да не планирају да се „правно боре“ против Русије и да признају „геноцид над украјинским народом“.
На оштре нападе кијевског званичника реаговао је и стални представник Русије при УН Василиј Небензја током седнице на тему испорука западног оружја Украјини.

„Дакле, према тумачењу Украјинаца, Ви, госпођо Накамицу (заменица генералног секретара УН Изуми Накамицу) и ваш генерални секретар данас се нисте обратили Савету безбедности, него сте 'тровали нашу свест проценама које нису ни за шта'. Дакле, суочени са неизбежним војним и политичким банкротом, кијевски режим почиње у потпуности да губи присебност“, рекао је Небензја.

Руски експерти сматрају да су оштре изјаве Подољака диктиране незадовољством украјинског режима због резултата самита Г20 који је прошле седмице одржан у Њу Делхију.
„Мислим да су увредљиве изјаве Подољака испољавање огорчености на земље које су пријатељске Русији, Запад и међународне организације, укључујући УН. То је љутња на цео свет који, по мишљењу Кијева, треба стално да разговара о Украјини и да јој помаже на све начине. И када Подољак говори о 'интелектуалном потенцијалу', прво треба да погледа на себе и своје украјинске колеге“, рекао је директор Института за стратешка истраживања и прогнозе РУДН Дмитриј Јегорченков за РТ.
На догађај се осврнуо и политички аналитичар Андреј Суздаљцев, који је рекао за РТ да су изјаве саветника шефа кабинета украјинског председника манифестација бахатости и безобразлука украјинске дипломатије који су већ постали традиција.
„Ово није први пут да видимо емоционалне изливе представника кијевског режима. Они увек нађу разлог, јер је нашем противнику увек неко крив. Само су се раније притужбе, прекори и увреде тицале западних власти. Сада се Кина, Индија, земље Глобалног југа, као и УН и прозападне организације проглашавају новим извором проблема. Кијев трпи неуспех у покушају да окрене све против Русије. На крају режим Зеленског сам постаје изопштеник“, рекао је експерт за РТ.
О томе шта ће пропаст украјинске контраофанзиве значити за даље односе Русије и Америке говорио је у емисији "Од четвртка до четвртка" политиколог Александар Павић.
Зграда Министарства спољних послова Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
СВЕТ
Кина одговорила на критику саветника украјинског председника
Кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СВЕТ
Кина: Кључ за решавање украјинске кризе ─ одустајање од менталитета Хладног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала