- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новаков шоу у Шпанији: „Само секунда, молим вас“ /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић наставља да одушевљава из дана у дан, не само да је освојио 24. Гренд слем трофеј у Америци, потом стигао у Београд на дочек, а онда отишао у Шпанију и придружио се репрезентацији Србије, већ је пронашао довољно енергије за нова сазнања.
Ђоковић је говорио на конференцији за медије у Малаги, где се игра прва фаза Дејвис купа – и то на чистом шпанском.
У моменту када му је „недостајала реч“, без устезања је питао шпанске новинаре да му помогну у томе.
Добио је одговор и застао, узешви мобилни телефон у руке.
„Само секунда, молим вас... Белешке...“, рекао је Новак и уписао нову реч шпанског језика.
„У реду, хвала“, рекао је Новак на шпанском језику.
Прилику да уврди знање имаће већ у петак, када ће играти за Србију у дуелу са Шпанијом.
„Не знам против кога ћу играти сутра. Ово је тимско такмичење где представљамо нашу земљу. Желимо да нађемо најбољу поставу која ће нам донети победу. Сваки поен је важан, мислим да се прошле године нисмо квалификовали због једног сета. Надам се да ћу допринети свом тиму, макар бодом у синглу. Имам мало времена да се прилагодим после УС Опена, али то сам знао и пре одласка у САД. Рекао сам да ми је приоритет Дејвис куп и Гренд слемови“, истакао је Ђоковић.
Србија је у првом колу групе Ц Дејвис купа победила Јужну Кореју 3:0, а на овом мечу није играо Новак Ђоковић, који је накнадно допутовао у Валенсију.
„Узбуђен сам што сам поново у Валенсији. Нисам био неколико година. Представљам своју државу, нема веће части за мене. Надам да ћу сада помоћи тиму да стигне до Малаге. Нисам свеж, играо сам пуно у последњих неколико месеци. Није било довољно времена да се опоравим. Морам да одржим интезитет и прилагодим се новој временској зони“, рекао је Ђоковић на конференцији за медије у Валенсији, пренео је Тениски савез Србије.
Осим Шпаније у петак, Србији ће ривал бити и репрезентација Чешке у суботу.
„Чешки тенис има велику традицију, већ неколико деценија и код жена и код мушкараца. Са женске стране имају много играчица у Топ 100, а код мушкараца је смена генерација. Лехечка и Махач играју добро. Лехечка је веома талентован и може далеко да дође у каријери. Са Меншиком сам неколико пута тренирао, велики је таленат. Чешки тенис је у добрим рукама. Није изненађење за мене да имају успеха у обе категорије због историје коју има“, додао је Ђоковић.
Не крије српски ас да има велику жељу да са српским тенисерима подигне још једну Салатару.
„Надам се да ће до тога доћи. Корак по корак. Први је одрађен перфектно без мене. Ја сам дошао овде са намером да се што боље спремим и помогнем. Циљ је да се квалификујемо у Малагу, ако можемо са првог места сјајно. Ако не, барем са другог. Да идемо у ту Малагу где нисмо ишли прошле и да се надамо најбољем“, истакао је Ђоковић.
Новак је рекао да планира да игра на Олимпијским играма у Паризу.
„Надам се да ћу бити спреман, ментално и физички. Биће веома густ распоред следеће године, биће изазов. Мој план је да играм, јер су Олимпијске игре најважнији спортски догађај на свету. Ту представљаш своју земљу и сјајан је осећај бити део тога“, додао је Ђоковић.
Најбољи тенисер света осврнуо се и на недавни дочек у Београду.
„Осећао сам се веома узбуђено емотивно, био сам диртнут чињеницом да сам делио балкон са кошаркашима и баскеташима. Имао сам ту част и задовољство да будем на балкону неколико пута у каријери. Вероватно најдражи до сада, сем Вимблдона 2018. Тада сам доживео нешто непоновљиво, у погледу људи колико је људи било. Кошаркаши су ме питали због чега сам емотиван. Рекао сам им да је Београдски синдикат певао песму пре него што сам изашао на бину, коју су посветили мени. За њу сам већ чуо, али нисам очекивао да су чули кошаркаши“, рекао је Ђоковић и додао:
"Онда кад сам видео њих да су певали, када су рекли да су слушали сваки дан у свлачионици. Просто та публика која је била невероватна, та енергија. Много младих људи са српским тробојкама. Певале су се наше песме. Комплетан угођај је био нешто што нисам доживео до сада. Зато сам се и толико потресао. То су биле наравно сузе радоснице и захвалност за све те људе који су учинили да се тако осећам".
Након што је терене на Дорћолу вратио граду Београду, Новак је истакао да за сада не планира отварање нове академије у Београду.
„У будућности имам намере да направим нешто у том смеру. Како ће то изгледати, који ће концепт бити, како ће се звати, како ће све изгледати... То не могу тренутно да кажем. Има доста разговора на ту тему и за Србију и ван Србије“, рекао је Ђоковић.
Српски ас поручио је Шпанцима да се не љуте на Карлоса Алкараса који не игра за Дејвис куп репрезентацију своје земље у Валенсији.

„Можда сте изнервирани што није овде. Што ја имам 36, а он 20 година и како сам ја овде, а он није. Играо је прошле године, дошао је после УС Опена. То не смете да заборавите. И у мојој земљи је било негативних реакција у сличним ситуацијана. Он је много играо ове године. Иако има 20 година, то не значи да је Супермен. Боље је за нас као српски тим што није овде. На добром је путу и да нас стигне резултатски. Алкарас је специјалан тип, пред њим је сјајна каријера ако остане здрав“, навео је Ђоковић.

Пласман на завршни турнир Дејвис купа избориће по две најбоље пласиране селекције из сваке групе. Завршна фаза игра се од 21. до 26. новембра у Малаги.
Погледајте најновије издање емисије „Спутњик спорт“:
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Ђоковић: Очекивао сам Алкараса
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Алкараса „наместили“ да буде лака мета – „Карлосе, то је мучење, а не култура“
Новак Ђоковић и Енди Мари - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Јавио се члан чувене „велике четворке“ – „Новак се неће зауставити...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала