- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пике и Дејвис куп на мети критика – Новак упозорава: „Имамо проблем“

© Tanjug / TANJA VALICНовак Ђоковић у мечу Дејвис купа
Новак Ђоковић у мечу Дејвис купа - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Дејвис куп некада је био тениско репрезентативно такмичење у којем је домаћа публика могла да ужива и гледа неке од најбољих тенисера света, међутим од пре четири године све мање држава су домаћини такмичења. За тај систем многи као главног кривца виде бившег аса Барселоне Ђерара Пикеа, али Новак Ђоковић сматра да одговорност сноси ИТФ.
Само неколико десетина навијача пратило је Дејвис куп меч групне фазе између Швајцарске и Француске у Манчестеру, а на томе је Стан Вавринка, швајцарски тенисер, иронично захвалио Ђерару Пикеу.
Прослављени шпански фудбалер власник је компаније „Космос“ која је уз одабрење ИТФ-а преузела на себе организацију Дејвис купа који од тог момента има далеко мањи број гледалаца јер тенисери најчешће не играју пред домаћом публиком. Међутим, Пике тврди супротно.
„Прошле године је групна фаза имала 113.268 гледалаца. Упореди бројеве сам, али ми више не организујемо. Питај ИТФ“, узвратио је Пике подсетивши да је уговор са његовом компанијом Космос раскинут.
Иако је Шпанац у праву када каже да више не организује тај догађај јер је дошло до раскида сарадње са његовом фирмом и даље има критика на његов рачун.
„Како се усуђујеш да нешто кажеш!? Заједно са ИТФ буквално си убио Дејвис куп, један од стубова тениса. Зато молим те, запуши уста“, написао је Жилијан Бенето, бивши тенисер, а сада селектор Француске у Били Џин Кинг купу.
Међутим, Новак Ђоковић, коме се овај формат такође не допада објаснио је шта је проблем и да Пике није једини одговаран.
„Није кривица Ђерара Пикеа. ИТФ је дозволио да се овај формат промени. Он је дошао са својом инвестиционим фондом да уложи новац и то је и урадио. Ако некога кривите, кривите ИТФ. Неко је користио моје цитате када сам рекао да подржавам промене. Да, подржавам их, али ово није добар формат. Ово је други екстрем, морамо негде између да пронађемо решење. Србија је последњи пут играла пред домаћим навијачима пре четири, пет година. То је дуг период да ми не играмо код куће. Мислим да треба нешто да мењамо. Надам се да мој глас може да се чује. Играчи нису консултовани и зато углавном имамо проблем. На крају су играчи фрустирани, иду код медија и говоре разне ствари“, рекао је Новак по доласку у Валенсију где ће играти на Дејвис купу.
О томе колико српски навијачи дуго нису гледали своје тенисере код куће претходно је после меча са Јужном Корејом говорио и Душан Лајовић.
„Играм Дејвис куп десетак година, али оно што нам фали су мечеви пред домаћом публиком у својој земљи. Видећемо да ли ће бити промена наредне године с обзиром да је окончана сарадња са Космосом“, рекао је Лајовић.
Српски тенисери у Валенсији играли су пред само пар стотина људи, а велики број тенисера бојкутује нови систем па је тако Новак једини играч из топ десет који игра у овом колу.
Погледајте и нову епизоду емисије „Спутњик спорт“:
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Ђоковић: Очекивао сам Алкараса
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Алкараса „наместили“ да буде лака мета – „Карлосе, то је мучење, а не култура“
Новак Ђоковић и Енди Мари - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Јавио се члан чувене „велике четворке“ – „Новак се неће зауставити...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала