- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Добротворно вече у Београду за фрескописање никшићког манастира

© Sputnik / Лола ЂорђевићУнутрaшњoст Богородичине цркве
Унутрaшњoст Богородичине цркве - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Добротворно вече – представа „Не губи се добро кад се за добро даје“, чији је циљ прикупљање новца за фрескописање цркве манастира Светог Апостола Луке у Жупи Никшићкој у Црној Гори, биће одржано у МТС дворани у Београду 18. септембра у 19.30 сати.
Добротворно вече одржава се са благословом патријарха Порфирија и епископа будимљанско-никшићког Методија.
У глумачком колажу који ће бити приказан учествују Небојша Дугалић, Бранислав Зеремски, Александар Срећковић, Андреј Шепетковски, Небојша Илић, Радивоје Буквић, Слобода Мићаловић, Иван Босиљчић и вокално-инструментални састав „Фенечки бисери“. Водитељ и наратор биће Александар Гајшек.
Манастир Светог Апостола Луке је немањићка задужбина из 13. века (више пута рушена и обнављана) која је била зборно место и духовни стожер српског народа никшићког краја кроз векове. Поред тога, ту је био центар писмености и прва основна школа, затим прва болница у овоме крају, те место у ком су живели и стварали многи знаменити људи свога времена, међу којима и Свети Василије Острошки.
У време комунизма, манастир је претворен у мотел, а одузето му је 100 хектара земље. Манастир је обновљен почетком 1997. године благословом митрополита Амфилохија и доласком игуманије Ефимије са седам сестара из манастира Ћелија Пиперска.
За осликавање манастира потребно је око 300.000 евра, који се не могу сакупити самосталном зарадом монахиња, нити повременим прилозима верника, па је покренута добротворна акција.
Карта за добротворно вече у МТС дворани кошта 2.600 динара и може се купити на благајни дворане на Тргу Николе Пашића у Београду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала